Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика  |  Культура

Прокуратура втрутилася у ситуацію зі збереженням Хотинського замку

Базовий документ містобудівної документації визначає стратегію збереження нерухомої культурної спадщини
фото Офіс Генпрокурора

Фото: Depositphotos

Чернівецька обласна прокуратура в межах наданих законом представницьких повноважень забезпечує захист об’єктів культурної спадщини.

Про це в телеграмі повідомляє Офіс генпрокурора.

Важливою умовою для цього є розробка та виготовлення історико-архітектурних опорних планів міст та селищ регіону, які відносяться до історично населених місць України.

Базовий документ містобудівної документації визначає стратегію збереження нерухомої культурної спадщини.

На території Чернівецької області затверджено 11 історичних населених місць.

Прокурори встановили, що у семи з них не розроблені історико-архітектурні опорні плани, що суперечить вимогам законодавства. Зокрема, мова йде про одне з найдавніших міст України та найдавніше у Чернівецької області – Хотин. Там розташоване одне з 7 чудес країни – Хотинська фортеця.

У зв’язку з бездіяльністю виконавчого комітету Хотинської міської ради існує загроза самовільної, хаотичної або неконтрольованої забудови історичних об’єктів на території міста, а також руйнування пам’яток історії та культури, знищення історичної спадщини громади.

Для збереження історико-архітектурної цінності населеного пункту Дністровська окружна прокуратура звернулася до Чернівецького окружного адміністративного суду з позовом про зобов’язання розроблення плану міста.

Наразі позовні вимоги прокуратури задоволено у повному обсязі.

Крім того, на виконання рішень судів за позовами прокурорів вживаються заходи для розроблення та затвердження аналогічної документації для історичних міст Герца і Кіцмань, а також селищ Глибока, Лужани, Путила та Кельменці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ