Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Путін можливо наказав вбити ватажка "Вагнер" Пригожина - ISW

Президент РФ Володимир Путін, найімовірніше, наказав військовому командуванню збити літак ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, щоб помститися за приниження після заколоту найманців 24 червня.

Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, представники ЗС РФ, особливо міністр оборони Сергій Шойгу та начальник Генштабу генерал армії Валерій Герасимов, навряд чи стратили б Пригожина без наказу Путіна.

"Вся російська політична сфера і безпека, ймовірно, розглядали подальше виживання Пригожина після повстання ПВК "Вагнера" як рішення Путіна", — зазначили в ISW.

За словами аналітиків, Міноборони Росії і Кремль знищували ПВК "Вагнер" і послаблювали владу Пригожина з моменту заколоту – і вбивство вищого керівництва "Вагнера", ймовірно, було останнім кроком до ліквідації ПВК як незалежної організації.

Водночас в інституті зазначили, що Пригожин, ймовірно, намагався протидіяти знищенню "Вагнера".

В ІSW припускають, що Путін уже якийсь час мав намір стратити Пригожина, і що збиття літака ватажка "вагнерівців" 23 серпня могло бути випадковим збігом, хоча, за словами аналітиків, такий варіант є малоймовірним.

"Майже вірний наказ Путіна російському Міноборони збити літак Пригожина, швидше за все, є публічною спробою відновити своє панування і помститися за приниження, яке збройне повстання групи ПВК "Вагнера" 24 червня завдало Путіну та російському Міноборони", — йдеться у звіті.

Водночас в ISW зазначили, що Кремль, схоже, створює умови, щоб зняти з Путіна та російських військових відкриту відповідальність за вбивство Пригожина.

"Росавіація створила спеціальну комісію для розслідування технічного стану літака, що розбився, метеорологічних умов на маршруті польоту, а також диспетчерських служб і наземного радіообладнання. Слідком РФ порушив кримінальну справу за статтею про порушення правил безпеки руху та експлуатації повітряного транспорту", — йдеться у звіті.

Російське інсайдерське джерело заявило, що аварія літака, швидше за все, буде оформлена як терористичний акт, що стався на борту, і депутат Держдуми РФ Євген Попов уже повторив цю версію в російських ЗМІ.

23 серпня у Росії, біля села Куженкіно Бологівського району Тверської області розбився бізнес-джет Embraer. 10 пасажирів, які були на борту літака загинули. За фактом інциденту Слідчий комітет РФ розпочав розслідування. За даними "Росавиации", у списках пасажирів які летіли на Embraer був і власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ