Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Рава-Руська готується до святкування дня міста. Програма свята

В неділю, 16 вересня, місто Рава-Руська, що на Львівщині, святкуватиме День міста.
Рава-Руська

{{1}}

Довідка з Wikipedia.

Рава-Руська - місто районного значення Жовківського району Львівської області. Розміщене на північно-східних узбіччях Розточчя, над р. Ратою, біля західного кордону України, за 50 км від Львова та 36 км від Жовкви. Одне з найстаріших міст Західної України.

Вперше в документах Рава-Руська згадується в XV столітті. Відомо: белзький і мазовецький князь Владислав у 1455 році невеликий населений пункт на річці Рата назвав іменем свого володіння на Мазовецькій землі — Равою, з додатком слова «Руська» для відрізнення від Рави-Мазовецької, розміщеної на території Польщі. Можливо, приводом для цього було міське українське населення, яке поляки в той час називали русинами.

Щодо назви міста, єдиної думки поки що немає. У географічному словнику написано, що назва «Рава», будучи одночасно назвою герба і, напевно, старою назвою роду, бере свій початок від роду Равітів, колонізаторська діяльність яких поширилась далеко на Схід. Такі назви, як Стара Рава, Рава-Мазовецька, річка Равка, Рава-Руська красномовно свідчать на користь цієї теорії. Довгий час Рава-Руська була малим містечком.

Більшого значення набула Рава-Руська в XVII столітті. Цьому сприяло проходження торговельного шляху зі Сходу на Захід. У місті розвивалися різні ремесла і торгівля, в чому були зацікавлені місцева шляхта, міська верхівка, польський король. 1622 року місту були надані привілеї на проведення щорічних ярмарків. Рава-Руська лежала на пожвавлених торговельних шляхах. Тут щороку організовувались великі ярмарки, на які з'їжджались купці з усіх кінців Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ