Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Реабілітовано останнього розстріляного совєтами бандерівця
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Реабілітовано останнього розстріляного совєтами бандерівця

1/2
Національна комісія з реабілітації жертв політичних репресій реабілітувала Івана Гончарука, якого розстріляли 12 липня 1989 року в Києві за участь у повстанському русі.

Про це повідомив член нацкомісії, співробітник Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак на своїй сторінці у Facebook.

"Останнього розстріляного совєтами бандерівця реабілітовано! Сьогодні Національна комісія із реабілітації жертв політичних репресій нарешті повернула добре ім'я Івану Гончаруку. І дуже тішуся, що став до цього причетним", – розповів Бірчак.

Він розповів, що 62-річного Гончарука п'ять днів судили на Волині за звинуваченнями, за які він вже відсидів свій термін у концтаборі та був звільнений.

Навесні 1986 році до Прокуратури Волинської області надійшла заява мешканця міста Камінь-Каширський Миколи Найдича на жителя Харківщини Івана Гончарука. 

Микола Найдич у заяві до прокуратури вказав три "злочини", що "Гончарук в 1944-1945 роках в селі Грудки бив його матір, вбив Григорія Решетовського, а в селі Осівці вбив громадянина Шептура та знущався над іншими мешканцями сіл". До слова, Гончарук втупив до лав УПА у липні 1944 року під псевдо "Лісовий".

Арештували пенсіонера 1 липня 1987 року.

19 жовтня 1987 року у Луцьку суддя Борис Плахтій і народні засідателі Б.Панчук та Г.Артеменко підписали смертний вирок.

29 червня 1989 року арештували майно сім'ї Гончаруків. Для конфіскації описано будинок площею 77.7 м, арештовані грошові вклади.

Івана Гончарука розстріляли 12 липня 1989 року в Києві. Про це до Волинського обласного суду надійшов лист від 13 липня 1989 року від полковника КДБ А.Гринька.

Місце поховання досі невідоме. Для родини цю таємницю поки що не відкрили.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ