Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Все тіло було посічене уламками: в UNBROKEN відновлюється 51-річний захисник

Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
Фото: НЕЗЛАМНІ
1/3
Щоби захисник, все тіло якого було посічено уламками, вижив, лікарі ввели його в штучну кому. За час без свідомості м’язи чоловіка атрофувались настільки, що йому доводиться всьому вчитися наново. А допомагають йому стати на ноги спеціалісти реабілітаційного центру UNBROKEN у Львові. Про це повідомляє ЛМР.

51-річний вінничанин Віктор Грищенко – затятий рибалка. У цивільному житті працював водієм комбайна – обробляв поля та збирав врожаї. На початку березня 2022-го Віктора мобілізували і він став стрільцем 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка.

За два роки служби воїн двічі отримував уламкові поранення. Останнє – мало не позбавило його життя. Це сталося цієї весни на Донеччині. Все, що пам’ятає Віктор – це як виходив на позицію та потрапив під обстріл ворожих дронів. Усе тіло військового посікли уламки, один з яких пробив легеню. Також боєць отримав множинні переломи щелепи, руки та ноги. Вже в Києві його прооперували, встановили на кінцівки апарати зовнішньої фіксації та через надто важкий стан ввели у медикаментозну кому, адже по-іншому Віктор просто міг би не вижити.

Під час коми важкопоранений захисник перебував на зондовому харчуванні. Він втратив 40 кілограмів – а це майже половина ваги всього його тіла. Крім цього, лікарям згодом довелося ще боротися з інфекцією, яка викликала сепсис і мало не добила пацієнта.

Коли стан Віктора стабілізувався, його привезли евакуаційним потягом до центру UNBROKEN. Пацієнт був маломобільним і потребував постійного догляду.

Першими за роботу взялися хірурги і виконали дренування плевральної порожнини. Потім ортопеди-травматологи зняли апарати зовнішньої фіксації та провели низку операцій з остеосинтезу. Під час цих втручань лікарі з’єднували фрагменти розтрощених кісток та фіксували їх зсередини за допомогою різних металевих конструкцій у правильному анатомічному положенні – до їхнього повного зрощення.

Після низки таких втручань Віктор почав активно займатися з фізичними терапевтами. Під час коми більшість його м’язів атрофувалися, тож чоловік мусив наново опановувати елементарні навички.

Результат реабілітації військового приголомшує – за місяць активних занять він навчився пересідати з крісла колісного на кушетку, вертикально переміщатися по залу та їсти самостійно. Нині він вже майже повністю повернувся до своєї звичної ваги. А у перспективі, кажуть спеціалісти, чоловік зможе пересуватися самостійно, без страхування.

Наразі ж на Віктора чекає ще одна операція – з коригування щелепи. Але перед нею, поки ще гоїться нога, пацієнта відпустять трішки побути вдома, де він мріє повернутися до своєї улюбленої риболовлі. 

Довідка

Національний реабілітаційний центр НЕЗЛАМНІ (UNBROKEN) – унікальне місце, де дорослі та діти, які постраждали від російської агресії, отримують комплексну допомогу. Це реконструктивна хірургія, ортопедія і протезування.  Постраждалим не лише встановлюють протези –  тут їх виготовляють. Також поранені отримують фізичну, психологічну і психосоціальну реабілітацію та відновлення у супроводі фахівців. Всю допомогу пацієнтам надають безкоштовно. Центр відкрили у квітні 2023 року.

Центр протезування та ортезування міжнародного рівня, площею 1000 квадратів, відкрили 10 травня 2024 року на базі центру UNBROKEN за підтримки уряду Німеччини. Тут в рік зможуть виготовляти понад тисячу протезів, навчати майбутніх протезистів та проводити дослідження й розробки.



Львівська міська рада: https://city-adm.lviv.ua/news/science-and-health/medicine/303902-vtratyv-40-kilohramiv-pislia-poranennia-u-tsentri-unbroken-dopomahaiut-vidnovytys-51-richnomu-zakhysnyku

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ