Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Роль безпілотників неможливо переоцінити, - військовий з Волині

Команда складається з трьох людей: він, як оператор дрона, штурман і третій член екіпажу, роль якого не розкривають
фото Суспільне

Фото: Depositphotos

Військовослужбовець 14-тої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, член екіпажу FPV-дронів Іван займається пілотуванням з 2023 року.

Його історію розповіли в документальному відеопроєкті волинської ОМБр під назвою "Змінюючи правила війни", інформує Суспільне.

Про те, як став до лав ЗСУ, чоловік жартує: "В армію потрапив так — була дуже проста історія: черги на заправку були довші за черги у військкомат. Став у ту, що коротша". Керуванням FPV-дронами як пілот Іван почав займатися після виписки з госпіталю, де, каже, проходив лікування після кульового поранення ноги.

Зі слів військовослужбовця, команда складається з трьох людей: він, як оператор дрона, штурман і третій член екіпажу, роль якого не розкривають.

"Найважливішу функцію, вважаю, виконує штурман, тому що я після того, як злетів, одягаю окуляри і більше не бачу картинки, яку бачить він. Він за кадром веде мені ціль, слідкує за трансляцією з розвідувального безпілотника, коригує маршрут і дає команди третьому члену екіпажу", — каже Іван.

Зі слів бійця 14 ОМБр, отримати базові навички з користування дронами можна за один-два тижні, однак постійно треба тримати себе в тонусі та ставати кращим, тому фактично процес навчання безперервний. Проте, говорить, є фактори, які перешкоджають ефективому відпрацюванню.

"У тилах дуже багато РЕБу (засоби радіоелектронної боротьби — ред.), які душать канал відеопередачі й картинка максимальна погана, чим далі залітаєш. Тобто вони (війська РФ — ред.) роблять висновки і дуже ефективно зараз протидіють FPV-дронам", — сказав військовий.

Безпілотники — один з невід'ємних елементів сучасної війни, тому без відеозображень і трансляцій у режимі реального часу сучасну війну уявити неможливо, говорить військовослужбовець.

"До прикладу, мавіки, дрони-крила — це розвідувальні дрони, які дають постійну картинку з поля бою і що там відбувається. Роль безпілотників у цій війні неможливо переоцінити, на мою думку", — сказав Іван.

Боєць волинської бригади зазначив, що FPV-дрони виконують бойову, ударну функцію, завдяки чому його екіпаж відбиває наступи бронетанкових груп, наступ піхоти, вибиває тили, артилерію військ РФ, котра знаходиться далеко за лінією фронту.

"Ми спалили близько 50 одиниць бронетехніки: 30 БМП, більш як десяток танків. В колекції — три САУшки, нещодавно гаубиця "двійка" спалена. Також є БТР, який вперше побачили і спалили від гріха подалі, а також УР77 — машина розмінувальна. Урали, "буханки" теж є, проте ми їх не рахуємо, нецікаво", — сказав Іван.

Як додав військовослужбовець, для збільшення продуктивності під час виконання бойових завдань найбільше не вистачає дронів, котрі на війні відіграють надзвичайно важливу роль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ