Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Росія не віддає документи, вивезені у 1945 р. з Аушвіцу
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Росія не віддає документи, вивезені у 1945 р. з Аушвіцу

Польща вже три роки безрезультатно просить Росію повернути документи із концентраційного табору Аушвіц-Біркенау – повідомляє «Rzeczpospolita». Йдеться про «архівні документи і предмети», вивезені у 1945 р., зокрема, Червоною Армією та НКВД

Як читаємо на шпальтах видання, МЗС у Варшаві ще три роки тому надіслав російській стороні звернення про повернення документів та предметів, що походять із колишнього нацистського концентраційного табору Аушвіц-Біркенау. Росія досі не надіслала відповіді.

За даними, які «Rzeczpospolita» отримала у дипломатичному відомстві, лист готували представники міністерства культури. Його надіслали разом із дипломатичною нотою МЗС. Безпосередньою причиною таких юридичних кроків стало рішення Міжнародної освенцімської ради.

«Нота стосується архівних матеріалів та предметів, що були зроблені або використовувалися керівництвом, персоналом та в’язнями табору і які були вивезені із території концтабору Аушвіц та навколишніх теренів у 1945 р. підрозділами Червоної Армії, НКВД та членами Надзвичайної радянської державної комісії для вивчення німецько-фашистських агресорів», – сказали газеті в МЗС.

Як пише, «Rzeczpospolita», матеріали були вивезені з Польщі до СРСР після визволення табору Аушвіц, тобто, ймовірно, у першій половині 1945 р.

RMF24

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ