Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Розкопки на Мамай-горі: археологи виявили поховання з копитцем коня
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Розкопки на Мамай-горі: археологи виявили поховання з копитцем коня

Археологи, які проводили дослідження поблизу Каховського водосховища на Мамай-горі, досліджують вже п‘яте поховання, яке належать до представників пізнього середньовіччя. Про це йдеться у повідомленні на Facebook-сторінці Мамай-гора.

Як сказано у повідомленні, йдеться про народ, який прийшов в ці краї в першій половині ХV століття і вдихнув в нього нове життя. Це кочівники, які прийшли зі Сходу, або Криму. Вони контролювали одну з двох найбільших переправ в Нижньому Подніпровї, а отже мали величезний політичний та економічний вплив на цю територію аж до кінця ХV століття.

"Ці люди належали до племен мусульманської віри і тому ховали своїх небіжчиків головою на захід і з поворотом тіла на південь. Статистика поховань свідчить, що середня тривалість життя цих людей була 30-40 років, а також, вони часто помирали в досить молодому віці.

В більшості випадків, їх поховання не мають жодного інвентарю, але іноді зустрічаються монети та прикраси, що мають безцінне значення для археологів, адже дозволяють дізнатись про економічні, політичні та культурні зв’язки цього народу з сусідами", - сказано у повідомленні.

Як повідомляють археологи, на Мамай-Горі таких поховань досліджено вже більше 150, а з монетами та прикрасами - 24.

"Цього року в одному з поховань ми знайшли небіжчика з копитцем коня, що є дуже рідкісним явищем серед захоронень цього типу. Раніше в похованнях цього народу ми вже зустрічали рештки кісток овець, коней та корів, що свідчить про тип ведення господарства та підтверджує перехід від кочового до напівкочового способу життя", - повідомили археологи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ