Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Розкрадання газу на 729,8 млн грн: відкрили матеріали

Розслідування факту заволодінні майном держави (природним газом) в особі НАК «Нафтогаз України» вартістю понад 729,8 млн грн завершено. 7 жовтня 2020 року п’ятьом підозрюваним та стороні захисту відкрито матеріали слідства перед скеруванням обвинувального акта до суду. Про це 8 жовтня Гал-інфо повідомили у пресслужбі НАБУ.

За даними слідства, директори підприємств-власників Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська обл.) впродовж 2016-2017 років уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. Для здешевлення тепла для цієї категорії споживачів, НАК постачав ТЕЦ газ за суттєво нижчими від ринкових цінами.

Внаслідок цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених в тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Таким чином, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали надприбутки, співставні з розміром збитків, завданих НАК «Нафтогаз України» внаслідок реалізації корупційної схеми.

Відповідно до висновків експертиз, у 2016-2017 роках учасники злочину організували заволодіння 151,8 млн куб. м природного газу на користь ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ». Внаслідок цього НАК «Нафтогаз України» завдано збитків у розмірі 729,8 млн грн.

Досудове розслідування вказаних фактів детективи НАБУ здійснюють із червня 2018 року.

Статус підозрюваних у кримінальному провадженні мають: двоє колишніх директорів — ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія — Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 Кримінального кодексу України); колишній технічний директор ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України); колишній фінансовий директор двох підприємств — ТзоВ «Енергія-Новий Розділ» та ТзОВ «Енергія – Новояворівськ» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України); фізична особа-організатор схеми, радник директора ТзОВ «Енергія» (ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.366 КК України). У серпні 2020 року зазначеним особам повідомили про підозру.

Нагадуємо, справа щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн цими ж особами з грудня 2019 року слухається у суді. Загальна сума розкрадань за двома епізодами перевищує 2,1 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ