Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Розповіли про долю автора сумнозвісної Чорнобильської мадонни
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Розповіли про долю автора сумнозвісної "Чорнобильської мадонни"

На сторінці Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького у Фейсбук розповіли про живописця і графіка Миколу Бідняка.
На світлині зображено твір Миколи Бідняка Чорнобильська Богоматір Дошка, акрил 1992 р.

Цього дня Україна вшановує роковини Чорнобильської катастрофи. 26 квітня 1986 на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим - сьомим рівнем небезпеки.

Доля українського живописця і графіка Миколи Петровича Бідняка також пронизана трагедією. Народжений у Торонто, ще дитиною повернувся з батьками на Буковину. В 1940 році, з приходом радянської влади, сім'я подалася до Німеччини, аби уникнути Сибіру. Там Микола став жертвою вибуху – в 1945 році він підірвався на міні й втратив око та кисті рук. Така жахлива біда робить людину безпомічною і може зламати її назавжди, особливо якщо трапляється в ранньому віці. Але буває, що енергія молодості, ідеалізм, талант і віра у високе призначення людини роблять чудеса – юнак навчився малювати вустами.

В Україну М. Бідняк повернувся у зрілому віці з великим творчим багажем, і продовжував працювати задля її майбутнього. Підтримував учнів дитячої Академії мистецтв у Підбужжі (Львівська область). Шевченківську нагороду поділив між Львівським фондом культури, журналом "Українська культура", музеєм у Лаврі. Під час фінансової кризи підтримав Наукову бібліотеку ім. В.Стефаника у Львові. А найголовніше — започаткував престижну стипендію для найбільш здібних студентів Академії мистецтв у Львові. Мав мрію створити фундацію для здібних студентів-інвалідів.

Творчий шлях М.Бідняка – це прагнення до власної автентичності, поєднаної із часом і простором рідної землі, відповідним самовиразом образотворчості. У Національному художньому музеї в Києві зосталися на вічне зберігання його славнозвісна "Чорнобильська мадонна"; у Шевченківському національному заповіднику в Каневі — "Людина в огні"; у Чернівцях — серія натюрмортів. Микола Бідняк передав дві ікони — "Богородиця" і "Спас" — до Науково-мистецької фундації митрополита А.Шептицького Національного музею у Львові для постійно діючої експозиції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ