Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

СБУ встановила російське походження хакерських атак

Співробітники Служби безпеки України попередили систематичні спроби ураження інформаційних систем низки державних установ та відомств, регіональних органів місцевого самоврядування, державних підприємств критичної інфраструктури. Про це повідомив прес-центр СБ України.

Фахівці Служби, зокрема, попередили та блокували масштабну кібератаку на українські ресурси з використанням вітчизняних поштових сервісів. Восени цього року відбулась масова фішингова розсилка на офіційні електронні адреси центральних органів виконавчої влади, яка містила шкідливе програмне забезпечення призначене для викрадення чутливої інформації.

Співробітники спецслужби встановили, що після відкриття шкідливого додатку реалізовувався механізм повного віддаленого керування ураженим комп’ютером. Спеціалісти СБ України зʼясували, що клієнтська частина хакерського програмного забезпечення «DarkTrack» після встановлення на комп’ютери з’єднувалася із серверним обладнанням (контрольно-командними серверами), що мають російські IP-адреси. Фактично підконтрольні Кремлю російські хакери могли отримати можливість приховано і віддалено адмініструвати українські веб-ресурси та знімати з них інформацію.

СБ України також зафіксувала організовані спецслужбами РФ кібератаки двома різновидами вірусу типу «PSCrypt».  

Співробітники спецслужби задокументували, що хакери, використовуючи методи соціальної інженерії, організували масову фішингову електронну розсилку на офіційні електронні адреси місцевих органів влади. Надіслані файли містили шкідливе програмне забезпечення, призначене для шифрування інформаційних систем регіональних об’єктів критичної інфраструктури.

Правоохоронці встановили, що після відкриття додатку на уражений комп’ютер завантажувався шкідливий файл. Він проводив шифрування дисків та розміщував на робочому столі інформацію про необхідність оплати коштів для їхнього дешифрування через анонімні електроні рахунки. У більшості випадків зазначені фішингові електронні листи надходили через російські поштові сервери.

Після виявлення всіх обставин кібератаки департамент контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційно безпеки СБ України через регіональні органи розіслав чіткі рекомендації працівникам, відповідальним за забезпечення кібербезпеки держустанов, для попередження інфікування та шифрування інформаційних систем, а також для мінімізації загроз національній безпеці в інформаційній сфері.

Завдяки своєчасному реагуванню вдалось попередити, локалізувати та нейтралізувати ці масштабні кібератаки.  

СБ України, як ключова структура із забезпечення національної безпеки, продовжить вживати всіх необхідних заходів, спрямованих на захист критичної інформаційної інфраструктури держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ