Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

СБУ викрила масштабні плани спецслужб РФ щодо "гібридного" втручання у вибори

Заступник Голови СБУ Віктор Кононенко повідомив на брифінгу про викриття Службою масштабних планів щодо ʺгібридногоʺ втручання в українські вибори. Про це проінформували у прес-центрі СБУ.

РФ не зупиняється у своїх намаганнях знищити суверенітет України та повернути нашу країну в орбіту свого впливу. ʺВиборчий рік в Україні найприйнятніший для російських спецслужб в дестабілізації обстановки через втручання у виборчий процесʺ, ‒ наголосив Віктор Кононенко. За його словами російським керівництвом перед усіма спецслужбами РФ поставлено конкретне завдання: ʺзакрыть украинский вопросʺ у 2019 році. 

Росія намагатиметься штучно створити ситуацію невизнання результатів виборів як частиною українців, так і частиною західної спільноти. Потім цей фактор планується використати для максимального розколу суспільства та створення постійно діючого фронту протиборства в максимально можливій кількості регіонів України. 

Днями Служба зірвала чергові деструктивні плани РФ. Зокрема, через один із проектів дестабілізації ситуації так званої ʺБілої Балаклавиʺ, члени якої, діючи за вказівками, що надходили з Москви, з осені 2018 року, готували зрив виборчого процесу одразу після закінчення першого туру виборів Президента України. 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ст. 109 Кримінального кодексу України, відбулися обшуки в офісі та за місцем проживання трьох активних учасників руху на підтримку Надії Савченко. Вони за координації з відомим агентом російських спецслужб Миколою Дульським, що на сьогодні переховується від українського правосуддя в Росії, намагались організувати провокації, які мали стати поштовхом до насильницької зміни влади в країні. 

На першому етапі для підняття ʺградусуʺ протестної активності в суспільстві затриманий учора Євген Моренець, він же ʺБіла Балаклава, знімав, обробляв та розміщував в мережі Інтернет відеоролики від свого імені. ʺВказана відеопродукція, за висновками експертів, містить заклики до повалення конституційного ладу в Україні та захоплення влади в Україні насильницьким шляхомʺ, ‒ наголосив заступник Голови СБУ. 

Наразі Євгена Моренця затримано згідно зі ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу – арешт у судовому порядку. 

Моренець разом зі спільниками також розпочав організаційні заходи з втягування в протиправну діяльність керівників громадських об’єднань та окремих активістів з різних регіонів нашої держави. Зловмисники мали на меті спровокувати їх організувати масові протестні акції одразу після закінчення голосування 31.03.2019 року, нібито через фальсифікації, що будуть мати місце у ході виборів. 

ʺЗадум кураторів з РФ  ‒ непризнання виборів ʺнародомʺ, скликання ʺВічеʺ, висування вимог до влади, які не можуть бути виконаніʺ, ‒ зазначив Віктор Кононенко. 

СБУ встановила, що координацію діяльності Моренця здійснював саме Дульський, котрий повинен був забезпечити контакт ʺБілої Балаклавиʺ та підібраних ним осіб з діючими в Україні законспірованими групами. 

На виконання вказівок Дульського ʺБіла Балаклаваʺ, зокрема, вербував спільників, доводив їм плани щодо майбутнього захоплення адмінбудівель органів державної влади. Він усвідомлював необхідність провокування кровопролиття і майбутні людські жертви серед протестувальників. Як один з основних об’єктів вивчалась можливість захоплення будівлі Верховної Ради України. 

Моренець за вказівкою Дульського та його ʺефесбешних кураторівʺ готувався також використати ʺв темнуʺ активістів патріотичних структур для фізичного захоплення і позбавлення повноважень керівників органів державної влади та правоохоронних структур. План передбачав організацію мирного мітингу з метою провокування сутичок з правоохоронцями, яких ʺзі спиниʺ повинні атакувати ʺбойові групиʺ. ʺКровопролиття та збройні сутички мали стати каталізатором до вчинення державного переворотуʺ, ‒ заявив заступник Голови СБ України. 

Датою переходу до активних заходів ʺБіла Балаклаваʺ, за погодження з Дульським, обрав 31 березня 2019 року ‒ день голосування на виборах Президента України. Одразу після закриття виборчих дільниць під гаслами ʺфальсифікаціїʺ результатів волевиявлення громадян планувалось оголосити проведення ʺВічеʺ у Києві та регіонах, а також спровокувати людські жертви для радикалізації та мобілізації суспільства. 

За задумом російських спецслужб ситуація ʺнекерованого хаосуʺ, забезпечить формування в очах Заходу образу України як території анархії, створення так званих ʺпаралельнихʺ органів влади, які б сприяли реваншу проросійських сил у нашій державі, формування сприятливих умови для активізації сепаратистських тенденцій в регіонах та підстави для відкритого військового вторгнення ЗС РФ на українську територію. 

Від імені Голови Служби, колегії СБУ Віктор Кононенко закликав керівництво громадських організацій не піддаватися на провокаційні пропозиції від російських спецслужб та не допустити використання своїх спільників як ʺгарматного м’ясаʺ в інтересах Кремля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ