Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Що таке нішева парфумерія та в чому її особливості?

Аромати — невидима частина наших образів. З перших нот вони можуть багато чого сказати про те, який у нас характер і світосприйняття. Саме тому майже всі прагнуть знайти щось своє, незвичайне, несхоже на аромати, якими користуються подруги або колеги.

Для таких людей створена нішева парфумерія — повна протилежність масової індустрії ароматів. Такі композиції знаходять шанувальників, як правило, у вузькому колі поціновувачів. Причина — у незвичайних поєднаннях нот, які нерідко звучать сміливо або навіть провокаційно. 

Як створюють нішеві парфуми?

Нішеві аромати належать до категорії «мистецтво заради мистецтва»: створюючи їх, парфумери рідко замислюються про смаки та уподобання найширшої аудиторії. Для творців ароматів у «ніші» панує справжній політ фантазії. Загальноприйнятих правил тут не дотримуються. Тому багато нішевих ароматів ламають стереотипи про парфуми. Вони виходять неоднозначними: хтось закохується в результат експериментів, а хтось, навпаки, зовсім не розуміє, як можна «носити» подібні композиції, і вважає за краще користуватися популярними парфумами.

Нішеві, люксові й масові аромати: у чому відмінність?

Донедавна аромати ділили на масові й люксові.

  1. Перші відрізняються тим, що їх випускають великим тиражем, вони доступні в плані ціни, а сама їхня формула ґрунтується на трендах, орієнтована на смаки широкої аудиторії.
  2. Люкс — це аромати рангом вище: рідкісні інгредієнти й ексклюзивна упаковка роблять їх дорожчими, однак за «змістом» вони все одно розраховані на більшість і в продажу представлені широко.

З нішевими ароматами все інакше. Їх можна знайти далеко не скрізь, тираж обмежений. Стереотипні фруктово-квіткові композиції для дівчат та одеколони для чоловіків у «ніші» не зустрічаються. Це аромати на любителя, але шанувальників у них чимало.

Чим відрізняється селективна парфумерія від нішевої?

Багато хто вважає, що селективні та нішеві парфуми — це одне й те саме, але якщо розібратися, то різниця між ними велика:

  • творці нішевих ароматів йдуть всупереч уподобанням більшості. Розробляючи нові композиції, вони не розраховують на те, що новинка припаде до смаку 8 з 10 людей. Аромати виходять незвичайними й кидають виклик усьому звичному;
  • селективні аромати — це підвид нішевої парфумерії. Назва говорить сама за себе: «sélectif» французькою мовою означає «особливий». Це аромати, які парфумери буквально збирають по нотах, прагнучи створити справжній шедевр — унікальний, вишуканий, багатогранний.

Нішевий аромат покликаний дивувати якістю, тонким сприйняттям світу запахів. Як правило, за селективними брендами стоїть парфумер з ім’ям, який випускає свої творіння в дуже невеликій кількості, ще меншій, ніж у випадку з більшістю нішевих ароматів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ