Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: Шокуюче і загадкове вбивство Митрополита Литовського організувала Москва
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Шокуюче і загадкове вбивство Митрополита Литовського організувала Москва?

Тижневик «Нова Доба» у випуску за 14 травня 1944 року опублікував статтю про вбивство екзарха Естонії й Латвії, виленського православного митрополита Сергія.

У газеті вийшла замітка про вбивство митрополита:

«Митрополит Сергій неодноразово дуже рішучо виступав проти большевизму і, передусім, сміливо викривав справжню суть сучасного маскування большевизму з його удаваною віротерпимістю. Тепер Москва зорганізувала вбивство цього небезпечного противника большевизму. Похорон митрополита відбувся в Ризі. Став він великого протибольшевицькою маніфестацією населення».

Митрополит Сергій (в миру Дмитро Воскресенський) був убитий у ніч з 29 на 30 квітня 1944 року на шляху із Вільнюса в Каунас. Вбивство митрополита залишається загадкою. Москва заперечувала причетність до цього злочину та перекладала відповідальність на нацистів.

Жорстоке вбивство митрополита Сергія шокувало усіх. Коли він не прибув на місце призначення його кинулися шукати. На дорозі, неподалік Вільнюсу, виявили його автомобіль. Митрополита розстріляли впритул із автомата. Також вбили його водія та дівчину, яка стала випадковим свідком.

Серед версій була й така, що екзарха вбили червоні партизани. Вона базується на свідченні рижського священика Миколи Трубецького. Він, перебуваючи в ув’язненні, зустрів колишнього партизана, що мав стосунок до цієї історії. Той, начебто, розповів йому про вбивство митроплита.

Ще одна версія – вбивство митрополита виконали енкаведисти на замовлення Москви.   

Додамо, що тижневик «Нова Доба» був ілюстрований і виходив у Берліні у 1941–1944 роках. Мова видання була українською.

Переглянути примірники газети «Нова Доба» можна на сайті проекту Libraria. Це проект компанії Архівні інформаційні системи (АІС), що здійснюється у співпраці з бібліотеками, архівами та науковими інституціями в Україні та за її межами. Мета проекту – оцифрувати та надати доступ онлайн до масиву української історичної періодики.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ