Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Очільник рпц не може дати автокефалію московському патріархату, адже немає такої влади, - богослов

Просити автокефалію в патріарха рцп кіріла для представників московського патріархату немає сенсу.
Фото з ФБ Мирослав Пархомик

Про це в інтерв'ю Гал-інфо розповів декан богословського факультету Львівської православної богословської академії, намісник Свято-Іоано-Золотоустівського чоловічого монастиря,  ігумен Кіпріан (Лозинський). 

"Я натрапляв на інформацію про те, що деякі єпархії, зокрема, Львівська, звернулися з пропозицією автокефалії. Але в цих пропозиціях не зазначається, в кого вони проситимуть автокефалію. Вони вважають себе у складі РПЦ і логічно, що в неї і проситимуть. Усі можливі сценарії цього - нереальні. Звичайно, що патріарх кіріл ніякої автокефалії не дасть, тим паче, що у кожній своїй проповіді він постійно заявляє про "єдність церкви", "русскава міра", "трієдіний народ" тощо. Він не передбачає взагалі, що московський патріархат може вийти з його так званої "духовної опіки".

Таке прохання виглядає абсурдним ще й тому, що Вселенський Патріарх Варфоломій вже дав автокефалію Українській Церкві. Якщо говорити відповідно до канонічного права, то на сьогодні усі єпископи, які були у складі Православної Церкви у єдності з московським патріархатом, підпорядковуються лише Патріарху Варфоломію, окрім єпископів ПЦУ, яка є автокефальною. Перед Об'єднавчим Собором Константинополь скасував як незаконний, акт передачі Київської Митрополії ХVІІ ст. московській. Він справді був незаконним і це визнають усі історики та історики церкви. Відповідно, Константинополь визнає цей акт передачі недійсним. Тобто Київська митрополія залишається в юрисдикції Константинопольського патріархату за станом ХVІІ ст., як вона перебувала тоді. Відтак усі єпископи отримали запрошення на Об'єднавчий Собор. Кожен отримав це запрошення, але багато єпископів московського патріархату повернули їх Патріарху Варфоломію на знак протесту. Однак після рішення Константинополя юридично зараз вони не підпорядковуються кірілу, а підпорядковуються Патріарху Константинопольському. Відтак просити автокефалію в кіріла немає сенсу. В Україні вже утворилася автокефальна Православна церква України на чолі з Митрополитом Епіфанієм, а усі інші єпископи можуть приєднатися до неї, або ж залишатися у структурі Вселенського Патріарха. Якщо просити автокефалію, то лише у нього, але чи буде він створювати ще одну паралельну юрисдикцію в Україні, якщо він вже дав Томос? Тут немає логіки. Патріарх Варфоломій освічена людина, він - каноніст і робити цього не буде.

Тому наразі такі кроки з боку московського патріархату просто мають на мені вибілити і виправдати себе перед паствою, але це не є реальні кроки до автокефалії чи перехід до української Церкви. Скидається на те, що насправді немає бажання до відділення від московської церкви, або досі чекають, хто ж переможе у цій війні", - сказав ігумен Кіпріан (Лозинський).

Попри намагання пропагандистів зв'язати український і російський народи - це неможливо, - ігумен Кіпріан Лозинським

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ