Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

П'ята колона московського патріархату

Чи знайде Україна протиотруту від "руского міра" та московської церкви?

Російська православна церква, хоч і називає себе церквою, але до Бога і релігії насправді вже давно не має жодного стосунку. Усім відомо, що релігія для росіян стала своєрідним прикриттям агентурної мережі фсб, які під рясами маскують свої погони. Тривала робота і пропаганда, фактично, підмінила теологію ідеологією. Отруйною і токсичною ідеологією так званого "руского міра", який несе людям смерть, вбивства та руйнування.

Якщо із росіянами, які здебільшого позбавлені будь-якого критичного мислення та здатності до аналізу ситуації, усе зрозуміло, то як же сталося так, що українці потрапили під такий твердий і непохитний вплив російської церкви? Чому філія рпц в Україні, яка вперто називає себе упц так званого московського патріархату, продовжує руйнувати наше суспільство зі середини, отруювати розум людей ідеями токсичного "руского міра" та розпалювати ворожнечу?

Отрута "московського патріархату"

Православна церква в Україні є домінантною церквою. І, на жаль, війна ледь похитнула її переважання. Замість того, аби проповідувати любов до ближнього, ієрархи та священнослужителі рпц в Україні втовкмачували в голови своїх вірян принизливі таврування для тих українців, які є прихожанами інших церков. Відтак, духовенство московського патріархату таврувало представників Православної Церкви України "розкольниками", греко-католиків принизливо називали "уніатами", а також зневажливо відгукувалося про протестантські церкви, обзиваючи їх "сектантами". Натомість вони страшенно ображалися і ображаються, коли їм вказують на пряму дотичність до нацистської росії і сором’язливо воліють замовчувати уточнення, яке прямо на це вказує – "московський патріархат". Своїм же парафіянам вони усіляко намагалися вбити у голови, що саме їхня церква є єдиною правильною православною церквою, а усі інші – це просто секти.

Однак, зараз "московський патріархат" - це вирок. Сьогодні вже не вийде відмовчатися, або розповідати про те, що "не все так однозначно". Ми повинні бути категоричними в розумінні дійсності, а вона є такою, що усі, хто залишаються під патронатом москви є, фактично, співучасникам військових злочинів. Вони дають свою мовчазну згоду на звірства, які російська окупаційна армія вчиняє в Україні. Однак інколи все не завершується лише мовчазною згодою. Від 24 лютого з’явилося безліч фактів, коли саме священники та монахи московського патріархату безпосередньо співпрацювали з ворогом, допомагали окупантам і навіть коригували вогонь, здаючи в такий  спосіб позиції українських військових.

Зрадники і злочинці в рясах

Тихі, або ж дрімаючі російські агенти в рясах весь час займалися підривною діяльністю на території нашої країни, але робили це непомітно і не привертали зайвої уваги. Покірна паства вірила кожному їхньому слову і з усім погоджувалася. У 2014 році, коли росія окупувала Крим та розв’язала війну на території Донецької та Луганської областей, церква московського патріархату зробила свою чорну справу.

За свідченнями українських військових, у церквах московського патріархату, зокрема у Святогірській лаврі на Донеччині, від самого початку конфлікту України з росією перебували терористи і розташовувався склад боєприпасів. Дуже символічно, що саме через вісім років, коли росія вдруге здійснила відкритий наступ на Україну, рашисти завдали авіаудару по Свято-Успенській Святогірській лаврі. Загалом російські терористи вже кілька разів обстрілювали лавру. Напевно, саме так вони "віддячили" зрадникам за їхню прихильність.

Окупанти обстріляли давній храм поблизу Рубіжного, загинув ієромонах рпц в Україні

  • З 24 лютого 2022 року випадки викриття колаборантів у рясах почастішали. У березні правоохоронці у Києві затримали прихильника "руского міра" за підозрою у розвідувально-диверсійній діяльності. З’ясувалося, що затриманий підтримував дії російської армії на території України та співпрацював із ворогом, передаючи важливу інформацію. Ним виявився 41-річний монах одного із храмів. У його помешканні вилучили речові докази, що свідчать про можливу причетність до розвідувально-диверсійної діяльності на території України та пособництво ворогу. Крім того, в телефоні підозрюваного виявили переписки із абонентами росії із закликами до знищення українців, фотографії об’єктів критичної інфраструктури, аудіозаписи з інформацією щодо розташування блокпостів тощо.
  • Це не єдиний випадок, адже до цього у Києві вже затримували священника московського патріархату "отця" Онуфрія за допомогу російській армії. Під час обшуку будинку з’ясувалося, що священник тісно співпрацював із спецслужбами росії. Зокрема, у нього виявили листування з російськими кураторами. Крім того, в помешканні священника знайшли Z-символіку окупантів, а також прапор "російської імперії".
  • Вже у квітні у Сєвєродонецьку Луганської області упіймали ще одного колаборанта, яким виявився священнослужитель московського патріархату. Він передавав російським окупантам дані про дислокації українських військовослужбовців. У телефоні батюшки правоохоронці виявили листування з представниками ворожих військ. Зрадник передавав їм відомості про чисельність, дислокації та озброєння військових Збройних сил України.

Нагадаємо, що в Україні за колабораційну діяльність передбачена відповідальність згідно зі статтею 111-1 (державна зрада) Кримінального кодексу. За допомогу окупантам законодавство передбачає позбавлення волі терміном від 12 до 15 років з можливим позбавленням права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю від 10 до 15 років.

Фарисеї в рясах

Діяльність агентурної мережі в лавах московоської церкви вже нікого не дивує. Як і не дивує позиція самого предстоятеля церкви московського патріархату митрополита Онуфрія, котрий ще навесні 2014 року без слів чітко висловився про те, на чиєму він боці. Тоді, під час зачитування у Верховній Раді імен Героїв України, зокрема й загиблих в АТО, він разом зі своїми однодумцями не підвівся на знак поваги до загиблих воїнів. Після того, як українці різко засудили такий вчинок Онуфрія, він пояснив, що, мовляв, не піднявся, бо "виступає за негайне припинення війни". Напевно, так званий предстоятель волів би вшанувати пам’ять російських терористів, адже очевидно вважає їх ближчими по "рускому духу", чим захисників України.

Тепер, із початком нового і жорстокого витка російської агресії, російським попам в Україні доводиться вигадувати все нові виправдання, чому вони не хочуть остаточно від’єднатися і розірвати зв’язки із країною-агресором.

Понад 80 днів війни, горя і страждань людей не викликали у вищого духовенства московського патріархату бажання здійснити рішучі кроки у цьому напрямку. Натомість усі сили вони скерували на те, аби вигадувати нові історії для замилювання очей парафіянам і створення ілюзії "проукраїнської позиції".

Онуфрій продовжує молитися за так званого московського партіарха кіріла, а той своєю чергою на кожній проповіді закликає російських окупантів активніше та енергійніше вбивати українців. Чи варто тут пояснювати, що кожен, хто згадує цього злочинця, стає співучасником злочинів?

Нагадаємо, що глава московської православної церкви кіріл гундяєв є не просто дуже лояльним до воєнного злочинця владіміра путіна, але й вважається його близьким другом та соратником. Саме за це він і потрапив під дію європейських санкцій проти москви разом із військовими та керівними діячами кремля. кіріл відкрито підтримував і підтримує війну росії проти України та є головним ідеологом "руского міра".

Однак ієрархи так званої упц мп продовжують відпрацьовувати московські методички та діяти як п’ята колона. 12 травня вони зібралися на синод. Звісно, що частина суспільства очікувала від них каяття та заяви про те, що вони нарешті розірвуть зв’язки із своїми російськими господарями. Однак очікування були марними, адже результатом синоду стала заява, у якій ієрархи московського патріархату звинуватили владу часів Президента Петра Порошенка та Православну Церкву України в тому, що "їхні дії призвели до військового вторгнення Росії в Україну". Тобто, на їхню думку, не агресор, окупант та воєнний злочинець путін винен у війні та горі, яке переживають українці. Ні, винними вони вважають українську Церкву, діяльність якої назвали "руйнівною". Здається, що це дуже красномовна і чітка заява - п'ята колона залишається п'ятою колоною.

У відповідь на такі безглузді звинувачення ПЦУ також зібрала Священний Синод, який закликав священнослужителів московського патріархату до єдності, до спільного творення єдиної автокефальної Помісної Церкви, як це визначено канонами і Томосом про автокефалію. Священний Синод ПЦУ закликав також очільників російської церкви в Україні "оговтатися від московського дурману і летаргічного розслаблення, побачити реальне життя Церкви і суспільства, їхні потреби та прагнення".

"Тридцять років Москва обманювала вас, обіцяючи відгукнутися на соборно засвідчене прагнення Православної Церкви в Україні мати автокефальний, адміністративно незалежний устрій. Де є рішення, обіцяні у Москві ще у 1992 році? Як виконані обіцянки боротися за автокефалію, які 30 років тому єрархи письмово складали в Києві та в Харкові? Замість конкретних кроків та рішень вам знову пропонують "міркувати і обговорювати" – в надії, що ваше керівництво зможе залишити все так, як було в минулому", - сказано в документі Синоду ПЦУ.

Звісно, за наявності реального бажання єдності та патріотичної позиції, до цих закликів варто було б дослухатись. То що ж тоді заважає московським попам? Можливо, служба, але не Богу, а спецслужбам країни-окупанта?

Голос розуму і прозріння

Незважаючи на численні фейки про насильницьке захоплення храмів московського патріархату, все більше українців розуміють, що варто остаточно розірвати усі зв’язки із окупантами. Відтак все частіше з’являються повідомлення про переходи парафій до складу справжньої Православної Церкви України.

В Україні залишилося лише 4% прихильників РПЦ

Від повномасштабного вторгнення росії до ПЦУ з московського патріархату перейшли понад 200 громад у 15 областях і місті Києві. Наразі Волинська та Хмельницька області є лідерами за кількістю переходів громад до Православної церкви України. Так, у період з 24 лютого московський патрархат втратив понад 50 громад у Хмельницькій області, та ще понад 30 у Волинській.

У ПЦУ запевняють, що настоятелі та клірики, які підтримують рішення своїх громад, залишатимуться на своїх посадах. Те саме стосується й єрархів московського патріархату в Україні, "коли вони бажатимуть виконати канонічний обов’язок та послідувати визначеному в Томосі про автокефалію церковному порядку".

​Синод ПЦУ ухвалив правила переходу парафій з УПЦ МП

Такі переходи відбуваються майже щодня. Однак, не усі священники московського патріархату погоджуються із рішенням своїх парафіян. Дехто з духовенства категорично відмовляються переходити до ПЦУ і навіть намагаються відбирати храми у громад. Це виглядає дико, адже саме люди, тобто місцева громада, і будує ці храми, а тому саме за людьми повинне бути остаточне право вибори.

Подібна ситуація сталася 15 травня у селі Баїв Луцького району, де місцеві жителі, які вирішили перейти у ПЦУ, не змогли потрапити до свого храму на недільне богослужіння, адже священник московського патріархату, котрий не підтримав рішення більшості прихожан, перекрив їм вхід до церкви. Результатом стала штовханина і сварка.

Дивує лише одне: у який момент для таких батюшок московський патріарх агент фсб кіріл гундяєв стає важливішим за своїх парафіян?

Час кардинальних рішень настав!

Після усієї хвилі жорстокості та горя, які відчули на собі українці, саме зараз час назавжди поставити остаточну крапку в діяльності цієї агентурної мережі, яка, прикриваючись Євангелієм та Хрестом, руйнує Україну. І поки законодавці на рівні парламенту намагаються визначитись із тим, як саме це зробити, місцева влада взяла ініціативу у свої руки.

Відтак голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко повідомив, що 18 травня на сесії ТОР розглянуть петицію про заборону рпц в Україні. Як зазначив Михайло Головко, Тернопільська обласна рада, в умовах воєнного стану, в своїй діяльності, у межах визначеної компетенції, робить все для дотримання вимог чинного законодавства щодо забезпечення прав і свобод громадян, гарантованих Конституцією України та законами України.

Також на черговій сесії Дубенської міської ради (Рівненська область) 13 травня депутати спільно з міським головою Василем Антонюком відповідним рішенням одноголосно схвалили звернення до Верховної Ради України щодо заборони діяльності Української Православної Церкви (Московського патріархату) на території України. У зверненні до ВРУ депутати вимагають "невідкладного прийняття Верховною Радою України проекту Закону України "Про заборону Московського патріархату на території України» № 7204 від 22.03.2022, поданого народним депутатом України Савчук О. В., який унеможливить діяльність Української Православної Церкви (Московського патріархату) в Україні".

У місті Бровари, що на Київщині рішенням міської ради також призупинено діяльність української православної церкви московського патріархату, про що повідомив мер міста Ігор Сапожко. Він наголосив, що збори громадян в церквах будуть заборонені, а самі будівлі будуть охоронятися. Подібні рішення також прийняті у інших містах та областях України і це вже, як снігова лавина, яку не спинити, адже до людей пройшло прозріння.

А що у Львові?

Натомість у Львові з цього приводу абсолютна тишина. Міська та обласна ради не збиралися відтоді, як розпочалося повномасштабне вторгнення росії. Ніхто із міських чи обласних обранців публічно не озвучував свою позицію з цього приводу.

Відомо лише про одне рішення заборони діяльності московського патріархату на Львівщина, а саме в Городку. У розпорядженні міського голови Городка Володимира Ременяка вказано, що діяльність упц московського патріархату носить відвертий антидержавний та антиукраїнський характер, а також несе загрозу національній безпеці України.

Церква московського патріархату у Львові намагається запевнити перехожих у своїй проукраїнській позиції.

У Львівській області переходи до ПЦУ відбуваються поволі. Натомість московський патріархат у Львові не збирається здавати позицій щоразу вигадуючи все нові виправдання, то вони просять про автокефалію в кіріла, то запевняють, що перестали за нього молитися на богослужіннях.

Очільник рпц не може дати автокефалію московському патріархату, адже немає такої влади, - богослов

Однак тим часом із офіційного сайту Львівської єпархії московського патріархату в Україні прибрали відомості про парафії та монастирі, які належать до цієї структури на Львівщині. Станом на 5 травня, на сайті Львівської єпархії рпц в Україні (упц мп, - ред.) за посиланням "Парафії та монастирі" російською мовою зазначено, що "В данной категории нет материалов". Однак, журналістам Гал-інфо вдалося з'ясувати, що востаннє інформація була доступна на початку квітня 2022 року. І згодом прибічники патріарха кіріла приховали інформацію про діяльність свої осередни на Львівщині. Зважаючи на суспільний інтерес, журналісти Гал-інфо, видобули з інтернет-кешу останні дані.

"С*ка, бл*ть, на каком основании": у Львові московський піп обурювався в приміщенні церкви

Замість висновків

В країні триває жорстока війна, яку розв’язала російська федерація. Щодня російські окупанти вбивають сотні людей. Вони обстрілюють українські міста ракетами, завдають авіаударів, стирають з лиця землі цілі міста та села, ґвалтують дітей та жінок, принижують, знищують і депортують, створюють фільтраційні табори, знущаються і розстрілюють українців… Усі ці факти шокують увесь цивілізований світ. Шкода лише, що все це не шокує московських попів, які так віддано продовжують захищати інтереси "руского міра" в Україні. Того самого "руского міра", який несе за собою смерть і горе. Невже на восьмому році війни Україна нарешті не знайде сили позбутися московської церкви та московських попів, які відверто працюють проти нашої держави та несуть неприховану загрозу національній безпеці?

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ