Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 21 вересня, християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, яке в народі ще називають Другою Пречистою. Цього дня за народним календарем настає осінь.
Фото з відкритих джерел

Як повідомляє Православна Церква України, Різдво Пресвятої Богородиці розпочинає у новому церковному році коло дванадцяти найбільших православних свят. 

Досі невідомим для християн залишається точний рік і, тим паче історичний день народження Пречистої Діви Марії. Подробиці цієї події не описані у Новому Завіті, знайти згадку про це можна лише у Священному Переданні. Там йдеться, що з волі Божої Діва Марія народилася у Галілейському місті Назареті від праведних і добропорядних батьків Іоакима та Анни. Її народження стало чудесним благословенням для старих неплідних батьків, які у похилому віці зачали Доньку, пообіцявши присвятити Її на служіння Богові. Ім’я, яке дали щасливі батьки своїй Доньці, з давньоєврейської означає «володарка». Але найголовнішим Її ім’ям є Богоматір, бо Вона – Матір Господа.

На спомин Різдва Пресвятої Богородиці здавна Церквою встановлено свято. Згадка про нього дійшла до нас із далекого IV століття, коли рівноапостольна Олена побудувала храм у пам'ять про Різдво Матері Божої.

Символічно, що в цей день, 21 вересня, міжнародна спільнота відзначає також День миру. Пресвята Богородиця є втіленням смирення, спокою і миру – як зовнішнього, так і внутрішнього, душевного.

Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав українців зі святом Різдва Пресвятої Богородиці та пояснив сенс свята.

"Свято, яке ми нині відзначаємо, підкреслює таємничу співдію Господа і людини у справі спасіння. Пречиста Діва Марія народилася від звичайних батьків, але з Божої волі. Вона народилась тут, на землі, і померла тут, як і всі люди. Але в межах звичайної людської природи Вона досягла найвищого ступеня на шляху до Царства Небесного. Пречиста Діва Марія не дарувала нам спасіння, але стала Тією, від Якої народився Спаситель",  – написав митрополит.

Предстоятель ПЦУ нагадав, що подія Різдва Пресвятої Богородиці дає відповіді й поради у багатьох складних для людей ситуаціях.

"Вона нагадує, що складні життєві обставини й скорботи не завжди є наслідком особистого гріха – так, як бездітність не була провиною Іоакима й Анни. Нагадує також про те, що всі наші випробування не є приводом для зневіри. Що Господь у потрібний час обов’язково допоможе, звершить чудо. Нагадує про те, що не варто судити інших за зовнішніми невідповідностями чи недосконалостями. А ще про те, що Господь ніколи не порушує свободи людини та звершує все, задумане Ним, лише у співдії, у єднанні любові", - додав Епіфаній.


 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ