Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Спецслужби рф намагались отримати доступ до обміну даними ЗСУ

Кіберфахівці Служби безпеки України заблокували спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до бойової системи обміну даних Збройних сил України. Кібероперація проводилась у взаємодії із Силами оборони.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"У результаті комплексних заходів було викрито та блоковано протиправні дії російських хакерів, які намагалися проникнути в українські військові мережі та організувати збір розвідданих", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначили, що така оперативна реакція завадила російським спецслужбам отримати доступ до чутливої інформації щодо дій ЗСУ, локацій і переміщення Сил оборони та їхнього технічного забезпечення.

"З перших днів повномасштабної війни ми відбиваємо кібератаки російських спецслужб, які намагаються зламати нашу систему військового управління і не тільки. Проведена нами зараз операція – це кібероборона нашого війська", – зазначив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, відповідальність за кібератаки лежить на хакерському угрупованні Sandworm, яке підконтрольне російській воєнній розвідці.

У результаті розслідування кіберфахівці СБУ встановили, що для поширення "вірусів" у системі противник робив основну "ставку" на захоплення українських планшетів на полі бою. Надалі вони планували використовувати наявні на цих пристроях доступи та програми для проникнення в систему.

Загалом СБУ виявила майже 10 ворожих шпигунських програм, які були призначені для отримання інформації із системи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ