Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Співробітнику СБУ повідомлено про підозру у хабарництві

25 квітня 2018 року керівнику структурного підрозділу одного з міжрайвідділів Головного управління Служби безпеки України в м. Києві та Київській області, викритого напередодні на отриманні неправомірної вигоди в розмірі 47,5 тис. дол. США, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.4 ст.368 Кримінального кодексу України. Про це повідомили в прес-службі НАБУ.

Також про підозру повідомлено і посереднику у передачі коштів. Цій особі інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч.5 ст.27, ч.4 ст.368 КК України. Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу.

Слідство має докази, які свідчать про те, що посадовець СБУ отримав кошти за непритягнення до відповідальності осіб, які могли отримати посвідки на постійне або тимчасове проживання на території України в незаконній спосіб. Детективи НАБУ переконані, що підозрюваний володів інформацією, яка свідчила про отримання низкою іноземців посвідок на проживання в Україні через укладання фіктивних шлюбів із громадянками України. Доступ до таких даних відкривав можливості для шантажу та вимагання неправомірної вигоди, чим і скористався працівник СБУ. Адже належне розслідування цих фактів мало б наслідком можливе видворення цих осіб з території України.

«Ця особа брала по три тисячі доларів з кожного, хто на підставі фейкових документів перебував на території України», — повідомив під час прес-брифінгу Директор НАБУ Артем Ситник, коментуючи слідчу дію.

Він зазначив, що затримання посадовця СБУ відбулося в рамках розслідування Національним бюро фактів корупції в сфері міграційної політики. Артем Ситник нагадав, що викриття цих зловживань було об’єктом спецоперації НАБУ, зірваної в листопаді 2017 року через дії Генеральної прокуратури та Служби безпеки України. Але, незважаючи на ці перешкоди, детективи продовжили розслідування.

«Якщо хтось думав, що Другий підрозділ детективів НАБУ, де працюють офіцери під прикриттям, був розгромлений (в результаті зриву спецоперації НАБУ з виявлення організованого злочинного угруповання у складі нинішніх та колишніх працівників центрального апарату та територіальних підрозділів ДМСУ — прим. НАБУ), то це не так. Він продовжує працювати і останнє затримання є якраз продовженням тієї операції», — підкреслив Директор НАБУ.

Детективи НАБУ переконані, що підозрювані могли діяти в складі злочинного угрупування.

За результатами проведеного обшуку в автомобілі працівника СБУ виявлено та вилучено предмет неправомірної вигоди, документи, які мають значення для кримінального провадження, набої до нарізної вогнепальної зброї, а також речовину, зовні схожу на наркотичний засіб.

Застереження. Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ