Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Спогади повстанця із Закерзоння - нова книга Літопису УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Спогади повстанця із Закерзоння - нова книга Літопису УПА

У видавництві “Літопис УПАˮ вийшла друком у серії “Події і людиˮ книга 33: Володимир Чорна-“Маєвийˮ Спогади повстанця з Любачівщини.

Активний учасник національно-визвольної боротьби Володимир Чорна під псевдами “Малий”, “Маєвий” був стрільцем у самооборонного кущового відділу, відтак у сотні “Месники-1” командира “Шума” – Івана Шиманського, а пізніше як сотенний санітар “Маєвий” у сотні “Месники-3” командира “Тучі” – Миколи Тарабана, які діяли на теренах Любачівщини (Закерзоння). Ці відділи були структурною одиницею куреня “Месники” ТВ-27 “Бастіон” ВО-6 “Сян” УПА-Захід.

Автор з відстані півстоліття у частині І послідовно викладає найважливіші події і факти бойового шляху сотні “Месники-1ˮ, передовсім власної чоти, в частині ІІ – рейду окремої групи з сотні “Месники-3“ на Захід. Також колоритно представлено характери повстанців у різних бойових та буденно-побутових обставинах. Після переходу на Захід, автор переїхав до Франції. Був надзвичайно активний у житті української громади у Франції, керував церковним хором греко-католицької церкви Святої Ольги у Коркійруа (Corquilleroy),а відтак хором Української Автокефальної Православної Церкви (УАПЦ) парафії Св. Андрія Первозваного у Везін-Шалет (Vésines Chalette).

Належав до Об’єднання колишніх вояків УПА США і Канади. Володимир ЧОРНА – патріот, який пристрасно любив свою Батьківщину і довів своїми діями, що виконав місію, покладену на нього, передусім поважаючи людські цінності.

Пропоновані читачеві спогади, упорядковані дослідником визвольного руху з Яворівщини – Євгеном Луньом, описують реалії боротьби УПА і збройного підпілля ОУН, побут повстанців, які воювали за свободу своєї Батьківщини, захищаючи рідну землю від брунатних та червоних окупантів, подають один з фраґментів Великого Рейду відділів УПА на Захід у 1947 році.

Книга є унікальним свідченням, яке не дає забути про понівечені Другою світовою війною долі молодих українців, про героїчний їх змаг у боротьбі за Українську самостійну соборну державу. У час, коли Україна все ще далі намагається звільнитися від оков радянської минувшини, в час, коли український народ повинен об'єднатися, щоб протистояти російській окупації на Сході, злочинній пропаґанді “рускава міра”, економічним викликам, корупції і будувати справді демократичне суспільство в Україні, ці спогади – важливе джерело для плекання українського патріотизму. Ця пам’ятка повстанської мемуаристики, яка неодмінно буде цікавою як дослідникам боротьби УПА і підпілля ОУН так і усім, хто цікавиться героїчним минулим України, присвячена 75-літтю Української Повстанської Армії (1942–2017) та 70-літтю Великого Рейду УПА до Західної Німеччини (1947–2017).

Леся Дуда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ