Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Справа Гандзюк: суд заарештував Мангера до 28 липня

Печерський суд Києва взяв під варту до 28 липня Владислава Мангера — підозрюваного у замовленні нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк — без альтернативи внесення застави.
Владислав Мангер. Фото: Радіо Свобода

Досі у нього діяли зобов'язання через заставу у 2,5 мільйона гривень,  передає hromadske.

Суд заарештував Мангера із правом застави

Прокурори у справі Андрій Синюк та Ярослав Ущапівський наголошували на тому, що після відкриття стороні захисту матеріалів кримінального провадження Владислав Мангер чинив тиск на двох свідків у справі. Зокрема, розповідають прокурори, він робив це не особисто, а через інших осіб. Йдеться про погрози під час дзвінків, у паперових листах та під час зустрічей.

Сам Мангер назвав це неправдою, а усю підозру проти себе — сфальсифікованою.  

Раніше він звинувачував у вбивстві Гандзюк генерала СБУ Данила Доценка та додавав, що засуджений за організацію нападу Сергій Торбін працював на спецслужби.

Адвокати Мангера заявили, що подають апеляцію і звертатимуться до Європейського суду з прав людини.

Також вони наголошували на тому, що один з тих свідків, на якого нібито тиснув Мангер, був заявлений стороною захисту як такий, що підтримує їхню позицію. Йдеться про Павла Пилипенка, якого раніше затримали та взяли під варту за співучасть в організованій злочинній групі іншого фігуранта справи вбивства Гандзюк — Ігоря Павловського.

Адвокати наголошують, що тиск та погрози були неможливі, адже з часу затримання — лютого 2020 року — він перебував в ізоляторі тимчасового тримання СБУ.

Утім у прокуратурі зазначили, що після допиту Пилипенко певний час перебував у Лук’янівському СІЗО, де й отримав певні погрози.

За інформацією, яку ми отримали від власних джерел у слідстві, погрози надходили від Володимира Батарейного, який може бути пов’язаний з Владиславом Мангером. Другий свідок, на якого, за даними слідства, чинили тиск, — Сергій Брага. Йому оголошували підозру під час спецоперації у Херсоні за участь в злочинній групі Ігоря Павловського, але не обирали запобіжний захід.

Адвокати Мангера також говорили про те, що підстави для взяття його під варту відсутні. За їхніми словами, тиск і тортури на свідків здійснювалися з боку обвинувачення, зокрема на фігуранта справи Гандзюк Ігоря Павловського. Прокурори це заперечили, але додали, що сам Ігор Павловський змінив свої першочергові покази після тиску на нього зі сторони підозрюваних.

Так, одразу після затримання Павловський говорив про те, що йому відомо, як підозрюваний організатор злочину Олексій Левін забігав до нього в офіс із криком ʺЦе ми замовили Гандзюк. Ми з Миколаєвичем замовили Гандзюкʺ. Але згодом Павловський про це ʺзабувʺ, зазначає слідство.

Попередньо досудове розслідування у справі Гандзюк щодо підозрюваних замовника та організатора Владислава Мангера та Олексія Левіна було завершене, що викликало обурення рідних та друзів загиблої. З пікетом активісти приходили під Офіс президента. 11 червня прокуратура відновила розслідування та просила суд взяти Мангера під варту. Спершу Мангер не з’явився до суду, адвокати не повідомили причину, і суд дав дозвіл на його привід.

Утім Владислав Мангер опинився в Херсонській лікарні — нібито через проблеми із серцем — і лікарі не дозволили його транспортування, надавши відповідний висновок поліції. Тоді суд дав дозвіл на затримання та привід підозрюваного.

16 червня Мангера привезли до Києва. Прокурори наголосили на тому, що залучили лікарів із іншої області, і ті зазначили, що відсутні перепони його транспортування. Прокуратура перевіряє достовірність висновків медичного персоналу Херсона.

На поруки Мангера хотіли взяти троє осіб: спортсмен Володимир Вірчіс, син Мангера Іван та адвокат Дмитро Ільченко.

Під будівлею суду чергували активісти ініціативи ʺХто замовив Катю Гандзюкʺ та група підтримки Мангера. До суду також прийшов голова Тимчасової слідчої комісії щодо нападів на активістів Ігор Васильєв та депутати від ʺСлуги Народуʺ Євген Петруняк, Павло Фролов, Артем Дубнов. Адвокати Владислава Мангера розцінили такий візит депутатів і спробу потрапити на засідання як тиск на суд.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ