Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Списки агентів КҐБ можна відтворити, - історик
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Списки агентів КҐБ можна відтворити, - історик

Незважаючи на те, що агентурні справи знищували, імена агентів можна віднайти в архівах. Про це у свої доповіді на Міжнародному воркшопі «Архіви КҐБ для медіа» заявив колишній заступник очільника Галузевого державного архіву СБУ, історик, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху Володимир Бірчак.
Фото - expcorp.org.ua

Дослідник наголосив, що агентурні справи та справи агентів репресивних органів СРСР дуже цікавлять громадськість і про них часто запитують в архіві СБУ.

Однак, за його словами, такі документи практично не збереглися. Перед розвалом СРСР згідно з наказами КГБ такі справи були визначеними такими, що не зберігаються, а відтак їх знищували.

«Таке рішення було зумовлене оксамитовими революціями в Східній Європі в результаті яких до рук нової демократичної влади потрапили великі масиви документів органів держбезпеки», - сказав Володимир Бірчак.

Історик додав, що у період 1990–1991 років також знищували картотеки з інформацією про агентів.

Саме тому сьогодні не існує зведеного списку агентів ЧК-ГПУ-НКВД-МГБ-КГБ, який можна було б оприлюднити.

«Якби в архіві працювало 200 науковців, які мали час ретельно опрацьовувати кожну справу, то за кілька років ми би відтворили список агентів КҐБ. Часто прізвища агентів фігурують у справах, звітах, наказах, тощо. Тому, незважаючи на чистку архівів, велику кількість інформації відновити можна, хоч це і досить довга та клопітка робота», - заявив Володимир Бірчак.

Нагадаємо, що у Києві на початку липня відбувся Міжнародний воркшоп «Архіви КҐБ для медіа» у якому беруть участь журналісти з України , Чехії, Польщі та Словаччини.

Проект Центру досліджень визвольного руху -  «Deconstruction. Aрхіви КҐБ для медіа» став можливим завдяки підтримці Посольства Чеської Республіки в Україні у рамках програми Transition, а також Міжнародного Вишеградського Фонду спільно з Міністерством закордонних справ Королівства Нідерландів.

Нагадуємо, що в рамках реформи декомунізації, Україна надає вільний для кожного доступ до документів колишньої радянської спецслужби — ЧК-НКВД-КҐБ. Звернутися до архіву можна особисто або написати електронного листа. Це право передбачено Законом "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років". 

Рекомендуємо порадник як шукати в архівах «Право на правду». Також, Ви можете спробувати віднайти матеріали в Електронному архіві визвольного руху, де доступні он-лайн понад 24 000 архівних документів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ