Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

США підтвердили, що готові надати Україні касетні боєприпаси

Сполучені Штати підтвердили, що готові надати Україні військову допомогу, яка включатиме касетні боєприпаси.
Ілюстративне фото. Касетна авіабомба «Runway». Wikimedia Commons / aick / NatanFlayer

Про це повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, - інформує Громадське.

«Ми визнаємо, що касетні боєприпаси створюють ризик заподіяння шкоди цивільному населенню від боєприпасів, що не розірвалися. Тому ми відкладали рішення так довго, як могли.

Але також існує величезний ризик заподіяння шкоди цивільному населенню, якщо російські війська та танки перекинуться на українські позиції, захоплять більше української території та поневолять більше українців», — сказав Салліван.

Він додав, що є «велика різниця» між типом касетних боєприпасів, які використовує росія для війни проти України, і типом, який США нададуть українським військам.

За словами Саллівана, що Україна зобов’язалася займатися розмінуванням територій після завершення війни, аби зменшити будь-яку потенційну загрозу для цивільних, незалежно від того чи надасть США касетні боєприпаси, чи ні, оскільки росія широко використовує цей тип озброєння.

«Україна не використовуватиме ці боєприпаси в якійсь чужій країні. Це їхня територія, яку вони захищають, вони захищають своїх громадян, і вони мотивовані використовувати будь-які види озброєння, які мають», — наголосив радник президента США Джейк Салліван.

Що відомо про касетні боєприпаси?

Касетні засоби ураження (бомби, боєприпаси, снаряди) містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Розкидані над певною територією бойові елементи забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

У 2008 році понад 100 країн на конференції в Дубліні ухвалили угоду про заборону касетних бомб, оскільки ті є «ненадійною та неточною зброєю», яка часто вражає цивільних навіть після закінчення збройного конфлікту. Проти договору виступила низка країн, які виробляють або накопичують значну кількість касетних боєприпасів, зокрема росія та Сполучені Штати. Україна також не приєдналася до цієї конвенції.

У 2011 році США вирішили заборонити експорт касетних боєприпасів та їх надання у межах військової допомоги, якщо рівень неспрацьованих субелементів у них перевищує 1%. Але є виняток: якщо такі боєприпаси будуть використовуватися лише проти чітко визначених військових цілей і не будуть використовуватимуться там, де відома присутність цивільних, або в районах, які зазвичай населені цивільними.

Речник Пентагону Пет Райдер зазначив, що США розглядають можливість передачі Україні касетних боєприпасів (DPICM), коефіцієнт відмови яких не переважає 2,35%.

«Ми будемо обережно обирати боєприпаси з більш низьким рівнем коефіцієнта відмови і для яких є нещодавня статистика тестувань», — сказав він.

Райдер зазначив, що DPICM додадуть протитанкові та протипіхотні потужності на полі бою: їх можна заряджати кумулятивними снарядами, які пробивають у броню, або осколковими боєприпасами, які є протипіхотними.

Організація Human Rights Watch закликала США не передавати такі снаряди Україні, оскільки ті завдають шкоди цивільним та залишатимуть після снаряди ще на багато років. Окрім того, HRW заявила, що і росія, і Україна вже застосували касетні боєприпаси, «що спричинило численні загибелі та серйозні поранення мирних жителів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ