Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Стартував всеукраїнський тур фотовиставки про світовий тріумф Щедрика
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Стартував всеукраїнський тур фотовиставки про світовий тріумф "Щедрика"

До сторіччя відомого турне Української республіканської капели країнами Європи та США зусиллями Покровської міської ради (Донецька область) та Українського інституту національної пам’яті була зорганізована вулична фотовиставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика». З вересня по грудень 2018 року вона демонструватиметься багатьма обласними містами країни. Про це йдеться у повідомленні УІНП.

Наразі виставка «Культурна дипломатія України: світовий тріумф Щедрика» демонструється у Вінниці біля приміщення мерії (вул.Соборна, 59). Також найближчим часом експозиція буде розгорнута в центрі міст Тульчин (Вінницька обл.) та Краматорськ (Донецька обл.).

Детальніше про міста, де планується демонстрація виставки, та подальші ювілейні заходи до сторіччя тріумфальних гастролей Української республіканської капели організатори акції розкажуть під час прес-конференції, яка відбудеться у середу, 19 вересня о 12 год. в залі засідань Вінницької міської ради (3-й поверх). Зокрема, йтиметься також і про хоровий конкурс «Щедрик-фест», який відбудеться у місті Покровськ у грудні 2018 року та заплановане світове турне хору-переможця, яке стартуватиме  у травні 2019 року з Вінниці.

Історична довідка:

Українська республіканська капела під керівництвом Кирила Стеценка і Олександра Кошиця була створена 25 січня 1919 року окремим законом УНР. Ініціатором став голова Директорії Симон Петлюра, який вирішив використати унікальну українську народну пісню як елемент культурної дипломатії та поширення інформації про УНР за кордоном.

Уже 24 березня 1919 року Українська республіканська капела вирушила на гастролі країнами Європи. Організацією поїздки займався Андрій Лівицький, сподвижник Симона Петлюри, видатний діяч Української революції 1917-1921 років.

Протягом 1919-24 років українські співаки мали тріумфальні виступи в багатьох країнах Європи та в США. Коронним номером виступів була українська колядка «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича, яка пізніше була перекладена англійською і нині є найбільш упізнаваною різдвяною піснею у світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ