Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Суд відмовився визнавати російського ГРУшника військовополоненим

Захист російського спецназівця ГРУ Генштабу РФ Євгена Єрофеева подала до Голосіївського районного суду Києва клопотання про визначення статусу її підзахисного як військовополоненого, але суд його відхилив.

На засіданні у вівторок при подачі даного клопотання адвокат Оксана Соколовська зазначила, що від визначення статусу її підзахисного залежить подальший хід розгляду кримінального провадження.

Прокуратура виступила проти цього клопотання.

Потерпілий у даній справі, поранений у бою за участю Євгена Єрофеєва й Олександра Александрова боєць батальйону "Айдар" Богдан Гаркуша виступив проти визнання Єрофеєва військовополоненим: за його словами, в Україні не оголошено війну, а проводиться антитерористична операція, і підсудних він вважає терористами.

Суд відмовив у задоволенні клопотання Соколовської.

Наступне засідання суду відбудеться 17 листопада.

2 листопада позов захисту спецназівців Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва з проханням визнати їх військовополоненими надійшов у Вищий адміністративний суд України.

За словами Соколовської, відповідачем за даним позовом є Україна в особі президента України Петра Порошенко, третьою особою – Генпрокуратура, СБУ й товаристо Червоного хреста України, яке нібито визнає їх військовополоненими.

Захист просив Голосіївський райсуд відкласти розгляд справи спецназівців до рішення ВАСУ.

Крім того, адвокати клопотали про зміну запобіжного заходу Александрову й Єрофееву з утримання під вартою на домашній арешт.

У вівторок захист заявив, що готує уточнення до свого позову у ВАСУ.

У випадку визнання Єрофеєва й Александрова військовополоненими, до них мають застосовуватися норми Женевської конвенції, а не кримінальне переслідування.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ