Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Світ побачила книга Муссоліні очима українців
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Світ побачила книга «Муссоліні очима українців»

У видавництві «Zалізний тато» побачила світ книга «Муссоліні очима українців». Книга, яку можна сміливо назвати збудником інтелектуального дискомфорту. Причин тому декілька

По-перше, вона повертає в контекст сьогодення контраверсійну і затавровану осудом постать італійського диктатора. По-друге, вона реанімує ноту схвального сприйняття Муссоліні українськими інтелектуальними середовищами періоду між Світовими війнами. По-третє, вносить дисонанс у віднедавна популярний національно-визвольний дискурс українців та виявляє їх як симпатиків диктатури та тоталітарного соціального експерименту.

Ареол апробації режиму чорносорочечників в українській політичній думці 1930-их рр. виходить далеко за межі статей авторства Дмитра Донцова та Миколи Сціборського. Він впевнено охоплює маловідомі прізвища, які тривалий час перебували у забутті.

Представлені у цій книзі праці Михайла Островерхи та Святослава Боярича є найширшими у цій плеяді та такими, що розташовуються відносно неглибоко в тенетах історії. Щодо першого автора відомо, що у Першу світову він поповнив лави Січових Стрільців, згодом воював в УГА, а в міжвоєнний період жив в Італії та став натхненним апологетом режиму Дуче. Про особу іншого автора – Святослава Боярича загальних відомостей у відкритих джерелах не зберіглося. 

Книжки, що написані цими авторами побачили світ у 1934 та 1938 роках у столиці Галичини. Щоправда їм не судилося бути у вільному доступі довго, адже радянська окупація Львова 1939 року розпочалася з розстрілів політично неблагонадійних в’язнів та спалення ідеологічно ворожої літератури. З того часу представлений пласт української політичної думки було втрачено. Але збірка «Муссоліні очами українців» є сміливою спробою його реконструкції та відтворення не типового ракурсу сприйняття історичної постаті Беніто Муссоліні.

Детальніше про книгу за посиланням

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ