Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Театр «Слово і голос» провів дитячу майстерню «САД»

Фото: «Слово і голос»
Фото: «Слово і голос»
Фото: «Слово і голос»
Фото: «Слово і голос»
Фото: «Слово і голос»
Фото: «Слово і голос»
1/3
З квітня у Театральному центрі «Слово і голос» (вул. Городоцька, 38) відбувалась дитяча майстерня «САД». На майстерні діти 5-10 років через народно-традиційну гру знайомились із традиційним українським фольклором та осмислювали творчість Григорія Сковороди.

Проєкт почав втілюватись як переможець Грантової програми Фундації ЗМІН, і масштабувався за підтримки Українського культурного фонду та Міністерства культури Королівства Люксембург.

Дитяча Майстерня «САД» як ідея визріла за останні роки, та особливо гостро зазвучала з початком повномасштабної війни. Під час першого етапу проєкту «САД Божественних Пісень. Сковорода», що здійснювався за підтримки Стипендії УКФ, ідея дитячої школи переросла в ідею майстерні, що об’єднує три напрямки навчання дітей: спів, слово і танець.

Заняття за цими напрямками відбувалися за авторською театральною методологією Театрального центру «Слово і голос», яка базується на законах традиції, ідеях і принципах Єжи Гротовського та на понятті «гри»: народні ритуальні ігри, забавлянки, танці і співані дійства. Проєкт поєднує слово-пісню-танець у єдиний процес розвитку дитини – забаву, яка є, за Сковородою, єдиним способом пізнання. Праця зі Сковородою відкриває можливість поєднати в один творчий потік такі гілки праці:

- народна пісня: козацькі, ліричні;

- народні перекази, легенди;

- канти і псальми;

- тексти Сковороди і його сучасників (вибрані, доступні дитячому сприйняттю);

- ритуальні традиційні пісні-ігри, пісні-танці як веснянки, гаївки, колядки, щедрівки;

- давні духовні розспіви з рукописів та стародруків XVII ст. 

«Такий всебічний розвиток закладає у свідомість дитини слух на справжнє, бо саме правда життя і людини як покликання бережеться в Переданні. Знання, що передається з рук в руки через традиційні форми і тексти Сковороди, з’єднуючи дитину з джерелами її рідної культури, вчить основам буття, виховує моральні принципи і естетичний смак людини, яка творитиме майбутнє України», - розповідає керівниця проєкту Наталія Половинка.

Викладачі майстерні – актори Театру «Слово і голос»: Наталія Половинка, Марія Кміть, Ярослава Цетнар, Ірина Степаняк, Микита Обухов, Яків Басін.

Довідка

Театральний центр «Слово і голос» – це сучасний театр, котрий здійснює живу традицію України засобами театру і музики. Три головні напрямки діяльності – освіта, художнє дослідження і театр. В основі центру – Людина: її слово – вість в просторі світу, її голос – свідоцтво часу. Театр тут розуміється як природньо даний інструмент і територія пізнання, художній образ та спосіб перетворення буття.

Наталія Половинка – Заслужена артистка України, лауреатка Національної премії України ім. Т. Шевченка, багатьох міжнародних фестивалів театру та кіно, у т.ч. премія «Срібний Георгій, Найкраща жіноча роль» за головну роль у фільмі «Брати. Остання сповідь» (реж. Вікторія Трофименко, 2013). У 2021-22 роках нагороджена 7-ма престижними світовими кінофестивалями у США, Канаді, Італії, Франції, Болівії та в Україні за головну роль у фільмі «Мати Апостолів» (реж. Заза Буадзе, 2020).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ