Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Волинь

"Тепер цей орден твій": опублікували зворушливе відео до Дня ЗСУ

6 грудня відзначається День Збройних Сил України. І саме в цей день сто років тому розпочався Перший зимовий похід — один із найуспішніших рейдів Армії Української Народної Республіки під проводом Михайла Омеляновича-Павленка тилами Червоної та Добровольчої армій 1919-1920 років, який дозволив зберегти військо і став однією з найгероїчніших сторінок Української революції 1917-1921 років. Про це інформує прес-служба УІНП.

Цим двом датам присвячений новий проникливий ролик Українського інституту національної пам’яті. У ньому дід, нащадок командира 2-ї Волинської дивізії армії УНР генерала Олександра Загродського, передає онуку, який служить у 28-й окремій механізованій бригаді, що нині носить ім’я Лицарів Зимового Походу, сімейну реліквію - Орден Залізного Хреста, яким були відзначені усі учасники Першого зимового походу.

«Діждався. Тепер цей орден твій, онучку. Тепер ти захищаєш нашу землю», - говорить герой ролика. 

«Так збіглося, що 6 грудня ми відзначаємо і День Збройних Сил України, і сторіччя початку Першого зимового походу. І це дуже символічно. Бо традиції, передусім бойові – це один із стовпів, на яких тримається будь-яка армія. А для Української армії це ще важливо й тому, що і через сто років нам доводиться мати справу з тим же ворогом. Довгий час герої Української революції 1917-1921 років були незаслужено забуті. Їх намагалися викреслити з нашої пам’яті. І приємно бачити, що останнім часом ці імена повертаються в українську армію – у нас з’явилася бригада Лицарів Зимового Походу, бригада Чорних запорожців, бригада імені Петра Франка. Тішить, що Український інститут національної пам’яті відіграє у цьому не останню роль», - зазначає Перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак.

Ролик до сторіччя початку Першого зимового походу став черговою спільною роботою Українського інституту національної пам’яті та продакшн Bober Film Studio. У ролику знявся реальний учасник російсько-української війни, боєць 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу Максим Серба та композитор і педагог Володимир Шумейко.

«Я дуже дякую Асоціації учасників АТО Одещини і особисто Олександру Фасолі, а також Владиславу Куценку за допомогу в організації зйомки ролика. В такі моменти ти реально починаєш відчувати оцей зв’язок поколінь і важливість відновлення історичної пам’яті. Для нинішніх бійців лицарі Зимового походу є справжніми героями і прикладом для наслідування. І це насправді дуже важливо – і для них, і для всіх нас», - розповідає режисер ролика Діана Горда.

Дякуємо за сприяння у зйомках ролика сержанту 28-мої 28 ОМБр ЗСУ імені Лицарів Зимового Походу Олександру Фасолі, який зараз перебуває в шпиталі, та капітану 28-мої бригади Максиму Сербі.

Довідково:

6 грудня 1919 року розпочався Перший зимовий похід армії УНР – бойовий рейд тилами денікінців та більшовиків. Армія УНР, затиснута до того в «трикутнику смерті», не лише зберегла бойовий дух і боєздатність, але й завдала значних ударів ворогу, застосувавши партизанські методи боротьби.

Учасники походу подолали дві з половиною тисячі кілометрів Житомирською, Київською, Черкаською, Кіровоградською, Миколаївською, Одеською, Вінницькою областями,  провівши більше півсотні успішних боїв і 6 травня 1920 року приєдналися до частин Армії УНР, які разом з поляками наступали на Київ. 

Перший зимовий похід Армії УНР став однією з найбільш героїчних сторінок воєнного мистецтва періоду Української революції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ