Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Топ-менеджери одного з банків привласнили понад 2,5 мільярдів гривень

Викрили топ-менеджерів банку у привласненні понад 2,5 мільярдів гривень, - Департамент захисту економіки Національної поліції України.

Слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань та оперативниками Департаменту захисту економіки Національної поліції України за процесуального керівництва Генпрокуратури викрита злочинна схема розтрати та привласнення коштів банку, а також зібрані матеріали причетності групи колишніх топ-менеджерів до цього злочину. Також перевіряється причетність до злочину і народного депутата України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж 2007-2014 років в іноземних банках офшорною компанією було відкрито кредитні лінії. В подальшому між банками (іноземна та українська сторони) були укладені договори застави на загальну суму 113 мільйонів доларів США, в яких український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в банках-нерезидентах.

Однак, у 2015 році за невиконання договірних зобов'язань зі сторони офшорної компанії іноземні банки стягують заставне майно поручителя, зокрема списують з кореспондентських рахунків українського банку 113 мільйонів доларів США. Треба додати, що кошти з рахунків українського банку, який виступав поручителем, списано одразу після того, як його визнано неплатоспроможним.

Протягом тривалого часу у межах кримінальних проваджень оперативники Департаменту вивчали та аналізували документи щодо господарської діяльності та фінансових операцій між банківськими установами та зібрали матеріали, що дають підставу вважати, що екс-заступник голови правління банку, начальник одного із управлінь фінустанови та інші топ-менеджери причетні до організації злочинної схеми з розтрати грошей банку.

Cлідчі центрального апарату ДБР за оперативного супроводження Департаменту захисту економіки Нацполіції повідомили про підозру екс-заступникові голови правління та начальникові управління банку. Колишньому топ-посадовцю інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 та ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, а керівникові управління – ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191. Вирішується питання щодо обрання екс-заступникові голови правління та начальнику управління банку запобіжного заходу.

Треба зазначити, що наразі у двох кримінальних провадженнях вже повідомлено про підозру 7 колишнім посадовцям фінустанови, двоє з яких на даний час перебувають у міжнародному розшуку. Також за пособництво у придбанні суб’єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності засуджено власника офшору.

Крім цього, у липні 2019 року, одному з фігурантів було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці з альтернативою внесення 232 мільйони гривень застави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ