Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Три країни НАТО готують угоду про розмінування Чорного моря - ЗМІ

Члени НАТО Туреччина, Румунія і Болгарія наближаються до угоди про створення спільних сил для очищення їхніх частин Чорного моря від мін, що дрейфують в результаті російського вторгнення в Україну.

Як повідомляє Bloomberg, заступники міністрів оборони трьох країн зустрінуться в середу в Анкарі, щоб остаточно узгодити деталі створення підрозділу з розмінування моря, повідомили три особи, знайомі з цим питанням.

За словами одного зі співрозмовників, неясно, чи буде підписана остаточна угода після дводенної зустрічі.

Як повідомляє видання, зустріч відбувається через кілька днів після того, як командувач ВМС Туреччини адмірал Ерджумент Татліоглу висловився проти присутності в Чорному морі військово-морських сил інших союзників по НАТО, в тому числі США, заявивши, що вони можуть ще більше посилити напруженість в регіоні.

У разі схвалення, мінно-тральні сили не вважатимуться операцією НАТО, але стануть першою великою спільною дією чорноморських союзників з часу, коли президент Владімір Путін віддав наказ про вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Коаліція має бути повністю мирною і спрямована на подолання загрози головному торговельному маршруту, особливо для зерновозів і суден, що займаються розвідкою енергоресурсів у цьому регіоні. У той час як Татліоглу заявив, що Туреччина здатна забезпечити безпеку в Чорному морі, високопосадовець Державного департаменту США підкреслив необхідність "безпечного і взаємопов'язаного Чорноморського регіону".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ