Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Трипільську гончарну піч, знайдену на Камянеччині, перенесуть до музею
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Трипільську гончарну піч, знайдену на Кам’янеччині, перенесуть до музею

На Кам’янеччині продовжується робота міжнародної трипільської експедиції, яка досліджує поселення трипільської культури в урочищі Татариски.
На Кам'янеччині продовжується робота міжнародної трипільської експедиції, яка досліджує поселення трипільської культури в урочищі Татариски. Фото: Dynamika kultury pradziejowej/The dynamic prehistoric culture

Під час археологічних досліджень ученим вдалося натрапити на унікальні знахідки, яким тисячі років. Зокрема дві гончарні печі – велику та малу, про це інформує видання "Є".

Наразі, зазначають науковці, проходить підготовка з перевезення та музеєфікації одного з виявлених горнів до Кам’янця-Подільського - в Музей старожитностей. Таку роботу проведуть вдруге в Україні.

«Вперше трипільський горн музеєфікували в Державному історико-культурному заповіднику «Трипільська культура», який розташований в селі Легедзине на Черкащині. Оскільки таких об’єктів виявлено небагато (до цього, нагадаємо, на території України було відомо про 12 таких знахідок часів Трипілля), а також з огляду на те, що знайдені поблизу Кам’янця-Подільського печі достатньо рідкісні та цікаві, тож з’явилася думка про те, що було б добре музеєфікувати і одну з цих знахідок», - розповідає один з керівників експедиції Олександр Дяченко, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України.

Науковець зазначає, що буде зроблена графічна реконструкція гончарних печей, але реальний об’єкт – це цікавіше. Тож одну з трипільських печей, а саме велику, перенесуть до музею Старожитностей.

«Наразі Ігор Старенький, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського музею-заповідника, закріпив за допомогою рідкого скла конструкцію і піч буде музеєфіковано. Її відтворять у такому вигляді, який вона мала на місці дослідження трипільського поселення», - каже Олександр Дяченко.

Ця трипільська піч, як і всі знахідки з досліджень поселення трипільської культури в урочищі Татариски, стене експонатом Музею cтарожитностей в Кам’янці-Подільському.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ