Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Центр Довженка судиться з орендарем ТОВ "Фантазія"

Центр Довженка судиться із ТзОВ ВКФ "Фантазія" у зв’язку з тим, що компанія заборгувала майже півмільйона гривень зі сплати орендних та комунальних платежів. 30 червня 2021 року відбулося судове засідання по цій справі.

Марта Іванишин, директорка Культурно-освітнього центру ім. О. Довженка, розповідає, що від моменту, коли вона з командою очолила Центр Довженка, проводились перемовини із ТзОВ  “Фантазія” щодо зміни договору відповідно до чинного законодавства. Із початком карантину, ТзОВ взагалі пересталоа сплачувати комунальні послуги.

“Ми за останні 2,5-3 роки зробили тут дуже багато змін: як візуальних, так і стратегічно-розвиткових, концептуальних. І почали також наводити юридичні порядки з орендарем, який у нас на першому поверсі займає велику площу - ТзОВ “Фантазія”. Той же Кінопалац входить в це ТзОВ “Фантазія”. Ви сьогодні, як заходили в Довженка, бачили, що люди приходять і питають, де фільм. Тобто виходить, що Кінопалац дуже цікаво працює: в цей рік карантину кожен показав своє обличчя. Як ми тільки прийшли сюди з новою командою, ми одразу почали перемовини з тим ТзОВ  “Фантазія”, щоб вони змінили договір: привели договір у відповідність до чинного законодавства, до теперішніх часів, бо договір цей є в них 15-річної давності. На що ТзОВ  “Фантазія” не погоджувалось. І далі в них в бічних ресторанах почалися різні суборенди. ТзОВ  “Фантазія” не йшли нам на зустріч щодо зміни договору, переукладання договору. Їм це не підходило, і в результаті, коли почався карантин, то нам перестали оплачувати комунальні послуги, хоча мережа Кінопалац працювала, як і їхній ресторан”. 

Кілька місяців Довженко-Центр оплачував борги замість недобросовісного орендаря, після третього ж попередження від’єднали приміщення від комунальних послуг, каже Марта Іванишин. 

“Ми один місяць, другий, третій платили за це, бо ми ж перед Теплоенерго все одно будемо закривати борги, а потім зрозуміли: Ну чого ми маємо оплачувати за когось? Це ж порушення, ми не можемо так. Ми надіслали декілька листів-попереджень даному ТзОВ про те, щоб вони терміново погашали свої борги за комунальні послуги, бо ресторани у них працюють. У випадку, якщо не буде сплачено, ми будемо вживати певних дій. Жодної реакції не було. Коли ми питалися: “Чому Ви не платите комунальні послуги?”, нам відповідали: “Нас не влаштовує рахунок”. Така цікава відповідь. Скільки Ви використали, стільки Ви мали би і оплатити комунальних послуг. Ми відповідно, щоби не заходити в борги, і щоби нас не відключили від комунальних послуг, оплачували їх зі свого рахунку. Дали даному ТзОВ три попередження і вже після третього попередження від’єднали їх від електрики і інших комунальних послуг, від яких можливо було від’єднати”. 

Від початку карантину, вже понад рік, Кінопалац не працює. Згідно договору, ресторан, що не сплачував боргів за комунальні послуги і продовжував працювати, є супутнім приміщенням до кіно, і не мав би продовжувати діяльність.

“Відколи почалася перша хвиля карантину, зала кіно не була відкрита. Працював лише один ресторан. Згідно з договором, в нас це є супутнє приміщення до кіно: якщо не працює кіно, то чому тоді працює супутнє приміщення до кіно, ще й не платить комунальних послуг? Ми вжили відповідних юридичних заходів, таким чином припинивши постачання електрики в дане ТзОВ, і зараз ми звернулися до суду, для того, щоб розірвати договір, з проханням виселити дане ТзОВ “Фантазія” з Центру Довженка, і щоб ми могли розпочати нову історію з точки зору вільних приміщень”. 

Попри розірвання договору із ТзОВ “Фантазія”, кіно в Центрі Довженка буде, запевняє Марта Іванишин.

“Для себе ми бачимо і завжди говоримо, що кіно в Центрі Довженка буде, кінозал буде збережено для людей. Єдине, оскільки зараз дане ТзОВ не може забезпечити Кінопалац кінопоказів в силу своїх фінансових проблем, то ми забезпечимо ці речі. Ми вже давно, десь рік тому купили відповідну техніку: в нас є проектори для трансляції фільмів, нам не потрібна техніка Кінопалацу. Ми маємо відповідні КВЕДи. Поки зараз зала є зайнята, йде судовий процес. Але те, що я можу на 1000% впевнено сказати - Кіно в Центрі Довженка буде, ніхто кіно звідси виселяти не буде. Більше того, минулого року ми вже мали договір, і можемо його відновити, з компанією “Артхаус Трафік”. Минулого року ми транслювали артхаусні фільми на даху, багато було запитів, людям подобаються цікавіші фільми. Зараз ми відновили кінопокази на даху”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ