Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: Цінну бібліотеку Євгена Сверстюка передали у Волинський університет
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

Цінну бібліотеку Євгена Сверстюка передали у Волинський університет

23 лютого у в Музеї Лесі Українки Східноєвропейського національного університету відбулася презентація книг із особистої бібліотеки українського літературного критика, есеїста, поета, шістдесятника Євгена Сверстюка. Про це йдеться у повідомленні Українського інституту національної пам'яті.

Понад 1300 видань подаровані дружиною та донькою відомого українського діяча. Серед цих книг – рідкісні стародруки, діаспорна література, першокниги шістдесятників та численні рукописи Євгена Сверстюка. Серед книжок є чимало з автографами – Василя Симоненка, Василя Стуса, Михайлини Коцюбинської…

Євген Сверстюк був родом з волинського села Сільце, і ніколи не забував, звідки пішов у світ. Бував на Волині, любив рідний край, був почесним професором Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, читав тут публічні лекції,  на яких завжди був переповнений зал слухачів.

Рукопис Євгена Сверстюка.

Передачі книг Музею сприяла народний депутат України, доктор філологічних наук Ірина Констанкевич. У своєму виступі вона наголосила, що 2018 рік - рік 90-ліття Євгена Сверстюка і цей захід перший серед ряду інших, присвячених вшануванню пам'яті епохального мислителя.

"Це дуже трепетно і важливо, що ми сьогодні, в рамках днів Лесі Українки маємо можливість говорити про Євгена Сверстюка. Він завжди, коли приїжджав до нашого університету, коли читав лекції, презентував книги, говорив про дуже важливі речі. Цей великий Волинянин світився і своїм світлом запалював інших", – зазначила Ірина Констанкевич.

Книжки з бібліотеки Євгена Свирстюка.

"Ми дивимося на долю Євгена Олександровича, а це концтабори, стільки переживань, але який могутній дух. Саме ця духовність не дала йому зламатися і дуже добре, що його дух поселяється в нашому університеті", – наголосив директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський.

Автограф Василя Симоненка.

Це книги, в яких, за висловом волинського видавця Андрія Криштальського, нема нічого зайвого, а саме те, що і треба читати, вивчати. Це книги, багатьом із яких більше, ніж сто років. А ще цікавішими  вони стають завдяки нотаткам Сверстюка, які він робив і на полях, і на окремих аркушах, які вкладав у книги, і його коментарі, оцінки...

Андрій Криштальський представив сигнальний екземпляр книги з афоризмами та роздумами Сверстюка. Також пригадав, що саме завдяки Євгену Сверстюку, за його сприяння видавництво  "Терен" у Луцьку видало  чимало цікавих  книг ("Великий терор", "Жнива скорботи"),  а також у Луцьку Сверстюк видав і чимало своїх  книг.

Представник Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук поділилася своїми спогадами про Євгена Сверстюка. Вона закликала студентів і викладачів читати його твори, бо письменник живий доти, доки про нього пам’ятають.

Леся Бондарук, Український Інститут національної пам’яті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ