Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Туреччина можливо надіслала в Україну касетні боєприпаси

Туреччина почала надсилати Україні касетні бомби американської розробки наприкінці 2022 року.

Про це пише Foreign Policy з посиланням на нинішніх і колишніх американських та європейських чиновників.

Союзник по НАТО почав відправляти перші партії так званих вдосконалених звичайних боєприпасів подвійного призначення (DPICM) в листопаді 2022 року/ Вони були виготовлені за часів холодної війни за угодою про спільне виробництво з США.

Зброя призначена для знищення танків шляхом розриву на більш дрібні суббоєприпаси, які можуть залишатися на полі бою роками, якщо не вибухнуть відразу. Кожен снаряд розкидає близько 88 бомб. Як наголошує видання, Сполученим Штатам заборонено експортувати DPICM згідно з американським законодавством через високий відсоток невдач.

Цей крок Туреччина намагалася замовчувати протягом місяців. Foreign Policy пише про “хитромудру гру” Анкари. Йдеться про  підтримку України безпілотниками Bayraktar TB2, роль дипломатичного посередника в угоді за посередництва ООН щодо експорту зерна з українських портів і купівлю російської зброї.

"Після того, як США відмовили (Україні — ред.) в доступі до касетних боєприпасів, Туреччина була єдиним місцем, де вони могли їх отримати", — сказало одне джерело, поінформоване з цього питання, яке говорило на умовах анонімності.

За словами джерела, навіть якщо Туреччина в деяких аспектах зближується з Росією, вона стала дійсно важливою підтримкою для України у військовому плані.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ