Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Турецька армія третій день просувається вглиб Сирії

Туреччина продовжує протягом трьох днів військову операцію в районах, контрольованих курдами в північно-східній Сирії, попри заклики міжнародної спільноти зупинити насильство.

За повідомленнями, турецькі військові 11 жовтня просуваються територією Сирії, атакуючи бійців курдського ополчення і змушуючи десятки тисяч військових тікати з місця бойових дій. За даними Міжнародного комітету порятунку, близько 64 тисяч людей вже змушені залишити свої домівки, - передає Радіо Свобода.

Під контролем Туречини опинилися сім селищ навколо міст Рас аль-Ейн та Тель-Аб’яд, повідомляє Сирійська обсерваторія прав людини.

За даними цієї організації, внаслідок бойових дій з 9 жовтня загинули щонайменше 10 цивільних та 29 бійців курдської організації ʺСирійських демократичних силʺ. Також відомо про 17 загиблих сирійців, які воюють на боці Туреччини.

Анкара також повідомила про смерть одного свого солдата та трьох поранених.

Крім того, як мінімум п’ятеро людей, в тому числі немовля, загинули через обстріли прикордонних міст у Туреччині, заявляють представники турецької влади.

Турецькі міста обстріляли із Сирії: 6 загиблих, 70 поранених

Наземному наступу Туреччини, який розпочався 9 жовтня, передували авіанальоти та артилерійський обстріл території, яку утримують курдські сили. Міністерство оборони Туреччини заявило, що з початку операції на північному сході Сирії військові завдали ударів по 181 бойовій цілі.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити ʺбезпечну зонуʺ, а його ціль – ʺкурдські бойовикиʺ та члени угруповання ʺІсламська державаʺ на півночі Сирії. Анкара вважає курдських бійців ʺтерористамиʺ.

Згідно з позицією Туреччини, у такій зоні змогли б знайти притулок до 2 мільйонів сирійських біженців з тих 3,6 мільйонів, які мешкають у цій країні.

Перед цим сили США почали виведення військ з районів, розташованих уздовж сирійського кордону з Туреччиною, через кілька годин після того, як Вашингтон оголосив, що буде триматися осторонь планованої турецької операції проти курдських сил в північно-східній Сирії.

Трамп хоче стати посередником між Туреччиною Сирією

Курдські сили, як союзник Штатів в регіоні у боротьбі з угрупованням ʺІсламська державаʺ, назвали виведення американських військ з північно-східної Сирії ʺударом в спинуʺ.

Світові уряди із занепокоєнням відреагували на початок наступу Туреччини на позиції курдських сил на півночі Сирії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ