Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У артцентрі ʺДзиґаʺ відкривається проєкт Юлії Захарової ʺIn memoriamʺ

Сьогодні, 7 травня, в артцентрі ʺДзиґаʺ буде презентовано концептуальний арт-проєкт української художниці Юлії Захарової ʺIn Memoriamʺ. Про це повідомили Гал-інфо у пресслужбі ЛМР.

Процес створення проєкту триває протягом багатьох років, він продовжує доповнюватися новими серіями та набуває нових обрисів. Наразі ʺIn Memoriamʺ складається із семи розділів, що супроводжуються складеними художницею короткими есе, які взаємодоповнюють один одного в рамках експозиції.

ʺIn Memoriamʺ – це проєкт-подорож, проєкт-дослідження. Для кожного з глядачів проєкт стане емоційним викликом, спонукаючи до занурення у глибини власної пам’яті. Юлія Захарова досліджує різні аспекти пам’яті: персональні спогади та їх вплив на ідентичність особистості; наш зв'язок із колективною пам’яттю народу та соціальних груп; вплив часу на спогади та їх сприйняття. Спираючись на дослідження пам’яті у філософії, психології та культурі, художниця шукає відповіді на всі ці питання, та втілює цей пошук у візуально-просторових проявах – своїх художніх роботах. Проєкт ставить перед глядачем багато питань щодо природи пам’яті, важливості спогадів та їх впливу на нашу індивідуальну та колективну ідентичність та наше майбутнє. На ці питання під силу відповісти лише кожному з нас.

ʺУ проєкті ʺIn Memoriamʺ я досліджую пам’ять через образ саду, в якому ми блукаємо протягом всього свого життя. Події, обличчя, слова, історії, почуття, думки та звуки супроводжують нас під час подорожі його стежками. Ми зайшли в цей сад, коли дерева були великими. Продовжуємо залишатися в ньому і зараз. Час намагається стерти все, навіть найсильніші переживання. Чи можемо ми впливати на сад наших спогадів, чи можемо ми в ньому сховатися?ʺ – наголосила художниця Юлія Захарова.

ʺВиставка щільно складена із семи частин/блоків, котрі взаємодіють, творячи єдине цілісне смислове поле. Естетично ємке поліхромне плетиво образів і відчуттів, в якому авторка, використовуючи засоби власної археології, створює своєрідну універсальну книгу, яка є дослідженням феномену пам’яті в цілому. Художниця ніби перегортає перед нами сторінки цієї книги, намагаючись знайти відповідь на питання про те, на що схожа наша пам’ять? Як ми переживаємо різні події та який слід вони залишають в пам’яті? Як ми пов’язані з колективною пам’яттю народу та країни? Як час змінює спогади та чи є ці спогади істинними?ʺ – зазначає куратор проєкту Мирослав Вайда.

Тривалість проєкту: 7.05 - 21.05.2021

Галерея ʺДзиґаʺ, м.Львів, вул.Вірменська, 35

Facebook: @DzygaLviv

Instagram: @dzygalviv

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ