Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Бориславі визначилися із виглядом пам’ятника Йогану Зегу

Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
Фото: Туристично-інформаційний центр міста Борислава
1/3
Конкурсна комісія визначилася з концептом спорудження пам’ятника відомому фармацевту, винахіднику нафтової промисловості Галичини Йогану Зегу.

Про це журналісту Leopolis.news повідомили у Туристично-інформаційному центрі м. Борислава.

Автором ідеї є львівський скульптор – Роман Кикта.  Обрано варіант сидячої фігури винахідника, що тримає гасову лампу. На другому етапі конкурсу автори відібраних проєктів представили готові моделі пам’ятників та проєкти із візуалізацією об’єкту.  Протягом тижня всі охочі мали змогу оглянути мініскульптура в приміщенні Бориславської міської ради.

Зведення пам’ятника відбуватиметься в рамках реалізації проєкту ʺНафтова колиска Європи: забута історія Польщі та Україниʺ за програмою транскордонного співробітництва ʺПольща-Білорусь-Україна 2014-2020ʺ. Монумент постане поруч з місцем, де колись функціонувала аптека, яку відкрив Йоган Зег. Орієнтовна вартість скульптури – 6 тисяч євро, 90% з яких буде профінансовано Європейським Союзом.

Також заплановано видання двомовного альбому про історію нафтової промисловості в Бориславі та ґміні Сянок (РП) та публікація карт обох громад з позначеними історичних об’єктів нафтової промисловості.

Нагадаємо, перше засідання комісії з визначення кращої концептуальної пропозиції спорудження пам’ятника Йогану Зегу відбулось 13 квітня. За його підсумками дві із чотирьох поданих пропозицій були відхилені у зв’язку із невідповідністю вимогам конкурсу (висота композиції). До одного проєкту, з тих, що пройшов відбір, членами комісії запропоновано внести доповнення, додавши табличку-патент, змінивши форму гасової лампи та доповнивши скульптуру елементом підсвітки.

Як зазначається у Вікіпедії Ян Зег — із 1848 року Йоган (Ян) Зег почав працювати у львівській аптеці Міколяша ʺПід золотою зіркоюʺ, яка на той час була найбільшою у Галичині. Власник аптеки Петро Міколяш у 1852 році створює при аптеці хіміко-фармацевтичну лабораторію, закуповує у дрогобицького підприємця Абрагама Шрайнера, колишнього бориславця, центнер бориславського недосконалого дистиляту гірської нафти з дуже неприємним запахом. Він доручає Йогану Зегу здійснити дистиляцію (ректифікацію) цього продукту до ступеня так званого ʺOleum petrae albumʺ, що доставлявся в аптеки з Італії та звичайно називався скельна олія (Petreoleum). Після довгих тижнів лабораторних експериментів Йоган Зег успішно виконує поставлене завдання – здійснює дистиляцію та очищення нафтової ропи на окремі фракції.

27 травня 1853 року Зег подав до Намісництва у Львові заяву про видачу йому привілею –  виключних прав (у сучасному розумінні патенту) на очищення нафти хімічним шляхом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ