Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Європи: У Британії археологи знайшли кольорову крейду камяного віку
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Британії археологи знайшли «кольорову крейду» кам'яного віку

Британські археологи виявили один з найдавніших прикладів фарбувального пігменту, виконаного у вигляді крейди.
Фото: Chantal Connellerd et al. Journal of Archaeological Science: Reports, 2018

Ймовірно, люди, що жили близько 10 тисяч років тому, робили з нього вохряного пудру, яку наносили на шкури тварин. Про це пише N+1 з посиланням на статтю в Journal of Archaeological Science: Reports.

Люди почали використовувати фарби мінерального походження ще за часів палеоліту. Прикладом мінеральної фарби може слугувати червона і бура охра, яку отримували з окису заліза і використовували для живопису: виконані охрою наскальні малюнки можна знайти в іспанській печері Альтаміра і французьких печерах Ласко і Фон-де-Гом. Крім того, охра застосовувалася в ритуальних обрядах - археологи не раз знаходили могили, в яких скелети померлих були пофарбовані мінеральною фарбою.

Описана у новій статті «крейда» був знайдений неподалік від стародавнього озера, тепер покритого торфом, у м. Скарборо в англійському графстві Норт-Йоркшир. Вона представлена, як невеликий шматочок охри довжиною 22 міліметра і шириною 7 міліметрів. Її поверхня вкрита дрібними борознами і подряпинами - ймовірно, стародавні люди шкребли по «крейді», щоб отримати фарбувальну пудру.

Артефакт був знайдений в 2015 році в археологічній пам'ятці Стар-Карр, який належить до епохи раннього мезоліту. Вважається, Стар-Карр був населений в період між 8770 -8460 роком до нашої ери. Раніше на його території знаходили і інші предмети, наприклад головні убори з черепа благородного оленя з рогами - такі «шапки», на думку вчених, могли використовуватися або в ритуалах, або на полюванні для маскування.

Головний автор дослідження, Енді Нідхем з Йоркського університету, вважає, що відкриття допомагає зрозуміти, яким було життя в епоху мезоліту.

«Колір відігравав значну роль в житті мисливців-збирачів і охра давала дуже яскравий червоний колір. Він був важливий в період мезоліту, і міг використовуватися різними способами », - коментує Нідхем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ