Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

У Чорнобильській зоні затримали іноземних браконьєрів

У Чорнобильській зоні відчуження затримали іноземних браконьєрів. Двоє туристів і місцевий житель рибалили на річці Прип'ять. Як повідомляє МНС, один з чоловіків мав при собі паспорт Сполучених Штатів.

Затримані поводилися агресивно - погрожували міліціонерам і рибінспекторам фізичною розправою. За це браконьєрам доведеться окремо відповідати перед законом.

Згідно з попередніми даними, човен браконьєрів був обладнаний електровудкою. Згідно із законом, порушників чекають значні штрафні санкції та навіть можливий термін позбавлення волі до 7 років.

"Одним із затриманих виявився відомий браконьєр Денисенко Микола Григорович на прізвисько" Ленін ". Спільно з Денисенко незаконним виловом риби займалися двоє іноземців", - йдеться в повідомленні МНС.

Кілька місяців тому, фахівцями МНС та правоохоронними органами на території зони відчуження на р. Прип'ять було затримано 11 браконьєрів. У них було вилучено 1480 кг риби (сом, судак, щука, плотва, лящ), велика кількість риболовецьких знарядь, три риболовецькі човни і один сучасний катер.

А так же в той же час було затримано 6 осіб, які намагалися вивезти із зони відчуження 940 кг. риби. Серед затриманих був Микола Денисенко (Ленін). Після того, як з поліцією порушникам не вдалося домовитися, і вона почала оформляти документи, Ленін симулював серцевий напад і його відправили на обстеження на кареті швидкої допомоги.

****

До речі, навідуються в зону відчуження не тільки рибалки, а й мисливці. Тк що люди пішли стало благом для дикої природи в Чорнобилі. Туди повернулися великі тварини - лосі, кабани і олені, так саме і хижаки. Но сьогодні крім радіації, тваринам загрожують і браконьєри.

Як і навколишня природа, ці тварини дуже радіоактивні. Цезій-137, хімічно подібний калію, накопичується в їх м'язах. Стронцій-90, який схожий на кальцій, збирається в кістках і яєчній шкаралупі.

На відміну від образів, створених науковою фантастикою атомного століття, в Чорнобилі немає ніяких мутантів. Але це не означає, що радіація взагалі не впливає на тварин, особливо на клітинному рівні.

Браконьєрство завжди було проблемою в Зоні. Особливий інтерес у мисливців викликають зграї кабанів, лосів і вовків, поголів'я яких там обчислюється тисячами.

"Заїжджають на полювання і високопоставлені чиновники, причому цілком легально", - розповідає співробітник ЧАЕС Валентин Купний.

На думку кандидата біологічних наук Ярослава Мовчана, заяви про те, що чорнобильський ліс стає чистішим, не відповідають дійсності. "Не потрібно вірити цим людям, вони або не вчили фізику, або лукавлять. Під час вибуху вилетіли сотні тонн радіоактивних речовин. Вони лежать поруч і нікуди не поділися. Можна говорити лише про ослаблення фону. Також не слід забувати, що відбувається міграція радіоактивних елементів - вимивання ґрунтовими водами, акумуляція на дні Київського водосховища ", - говорить учений.

Полювання заборонене в Зоні для того, що б захистити людей від радіації, а не для того, щоб захищати тварин від людей. Але масове вбивство тварин показує, що настав час оголосити Зону офіційним заповідником дикої природи з максимально високим рівнем захисту і потужною службою охорони.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ