Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Чорткові призупинили будівництво меморіалу воякам УГА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Чорткові призупинили будівництво меморіалу воякам УГА

Сьогодні на кладовищі в Чорткові, де у виритому котловані знайшли поховання, зібралися краєзнавці, представники управління капітального будівництва, голова ГО «Альтернатива – Чортків», експерти з ексгумації - "Доля", священник, представники Чортківської міськради.

Вони вирішили на разі, що будівництво слід продовжувати. Але скелети треба дослідити і перепоховати, розповів "Новинам" UA:Тернопіль голова  ГО «Альтернатива – Чортків» Анатолій Петльований.

Фото - te.suspilne.media.
Фото - te.suspilne.media.
Фото - te.suspilne.media.
Фото - te.suspilne.media.
Фото - te.suspilne.media.
Фото - te.suspilne.media.
1/3

Цей котлован вирили для будівництва меморіального пам’ятника воїнам Української Галицької армії.  

Члени громадської організації «Альтернатива – Чортків» зупинили хід будівництва. За словами Анатолія Петльованого, з території цвинтаря вивезли близько 120-ти кубометрів землі. У них містилися останки з поховання.

5 липня чортківські поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за фактом наруги над похованнями, повідомив речник Нацполіції області Сергій Крета. Поліцейські встановили, що фірма-підрядник - «ВДТ» Явір», яка здійснювала земельні роботи, орієнтувалася на висновок, згідно з яким поховань на місці копання котловану не мало бути.

Зв’язатися з керівником цієї фірми Юрієм Глуховим, щоб отримати коментар щодо цієї ситуації нам не вдалося. Замовником будівництва меморіалу є обласне управління капітального будівництва. Вартість – близько 13-ти мільйонів гривень. Договір про будівельні роботи укладено 14-го червня. Завершити його мали 31 грудня 2020-го року. Зараз будівництво меморіального пам’ятника зупинено. Триває досудове розслідування.

Першого листопада 2018-го року з нагоди відзначення 100-річчя Чортківської офензиви у Львові меморандум про створення пам’ятника підписали очільники Тернопільської, Львівської та Івано-Франківської областей. Кошти на зведення меморіалу домовилися виділяти з бюджетів цих областей, повідомила прес-секретар Тернопільської облдержадміністрації Тетяна Тарасенко.

Чортківська офензива – наступальна військова операція 25-ти тисяч солдатів Української Галицької Армії. Вони примусили відступити по всій лінії фронту більш як 100-тисячну польську армію. Це відбувалося з 7 по 28 червня 1919-го року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ