Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Дрогобичі відбувся творчий вечір Василя Шкляра

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/2
14 листопада у фойє Народного дому імені І.Франка відбувся творчий вечір із відомим українським письменником сучасності, політичним діячем, лауреатом багатьох літературних премій, «батьком українського бестселера» – Василем Шклярем. Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Творчий захід розпочали із хвилини мовчання за загиблими Героями. Опісля, за  щирою галицькою традицією, письменника привітали на Дрогобиччині керівник управління культури та розвитку туризму Володимир Ханас, а також керівниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська, на запрошення якої автор і завітав у місто Котермака.

«Ваші книги – це відкриті джерела та сторінки історії. Українська історія є багатою та попри це вона має і білі плями. Студіювання архівів і повернення загалу через історичні твори славних імен, зокрема наших отаманів, які воювали на території УНР, безпосередня заслуга Василя Шкляра. Про всі історичні перипетії та героїчні постаті, ми читачі, маємо змогу дізнатись із сторінок безсмертних книг нашого сучасника. Серед низки утверджених історичних романів автора – вірю, що ще є місце для нових досліджень. Тому щиро бажаю Вам, щоб ваша творча спадщина лиш розвивалася і ви знайшли шляхи до забутих імен і їхнього відродження, бо це все наша історія, наш національний стрижень та наш фундамент», – наголосив Володимир Ханас.

Відтак, до одкровень перейшов сам автор – зізнався, що останній раз був у місті Котермака 12-років тому. На заваді були то творчі плани, то певні проблеми із здоров’ям. Із приємних новин – у час війни українці не закинули книги, а стали ще більше читати. Особливо історичні романи  – підкреслив Василь Шкляр.

Опісля, автор перейшов до розповідей про свої романи: «Чорний ворон», «Ключ», «Тінь сови», «Чорне сонце», «Спів божої пташки» та інші.

Особливий інтерес серед читачів, який рік поспіль, займає роман Шкляра «Чорний ворон», що вийшов в 2009 році в київському видавництві «Ярославів Вал» і одночасно зі зміненою назвою «Залишенець» в «Клубі сімейного дозвілля». В основу сюжету роману покладено історичні документи, зокрема, з розсекречених архівів КДБ. Автор працював над романом 13 років. Випущено і аудіоверсію роману, а також здійснено його екранізацію.

Автор зізнався – кожного разу, коли пише історичні чи на тематику війни твори, болить долями своїх героїв та відстежує їхні життєві події. Так було із героями роману «Чорне сонце або дума про братів азовських», який написаний у 2014 році. Твір присвячено бійцям полку «Азов», які хоробро боронять Україну у російсько-українській війні. У романі йдеться про трагічні події війни очима бійця полку «Азов». Головний герой — двадцятивосьмирічний чоловік, який любить свою країну, прагне нової долі для неї і намагається робити все для цього, ризикуючи власним життям.

Автор наголосив, що неодноразово презентував роман «Чорне сонце» спільно із «азовцями» у багатьох містах України ще до повномасштабного вторгнення, зокрема і в театрі Маріуполя, якого сьогодні вже немає.

«Цікавою є доля одного бійця «азовця» на прізвисько «Хунта». Воюючи проти окупантів ще з 14 року – він кинувся мужньо захищати кордони нашої держави і після повномасштабного вторгнення у 22 році. Потрапив у полоні, був в Оленівці. Після жахливих подій в Оленівці було мало віри та надії, що воїн живий. Проте, одного вечора мені задзвонив телефон і я аж підскочив – це був дзвінок з номера «Хунти». «Азовець» повідомив мені, що живий. Такі люди – це новітні герої, це воїни світла і наша вдячність їм за їхню мужність має жити у наших серцях вічно», – розповів Василь Шкляр.

Під завершення зустрічі автор відповів на низку запитань від присутніх у залі – про війну, про долю нашої нації та її місію в цій війні, важливість мови та ряд інших. Відтак відбулась фотосесія із Василем Шклярем та підпис придбаних книг митця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ