Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Дрогобичі втретє відбувся різдвяний фестиваль «Ґаздиня Фест»

Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
Фото: Дрогобицька міська рада
1/8
Колядки, віншування та смачна різдвяна випічка і страви – усе це можна було спробувати на щорічному автентичному фестивалі галицьких традицій «Ґаздиня Фест», який уже втретє відбувається у Дрогобичі. Про це повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Організувало дійство Управління культури та розвитку туризму, зокрема керівниця відділу культури та мистецтв Леся Татарська, яка є засновницею фестивалю.

Смачне свято об’єднало талановитих господинь всього регіону – Дрогобича, Стебника, освітніх та культурних закладів міста, управлінь та відділів Дрогобицької міської ради, а також сіл територіальної громади. На фестиваль вправні ґаздині наготували та напекли найрізноманітніших домашніх  смаколиків: пампушків, струцлів, пляцків, тістечок, не забули й про головний символ свят – кутю та оригінальні українські канапки і напої. Усі різдвяні смаколики можна було не лишень скуштувати, але й придбати і тим самим скласти донат в підтримку ЗСУ.

Як розповіла Леся Татарська, засновниця фестивалю – мета дійства – пропагувати смачну галицьку випічку та об’єднати територіальну громаду спільною ідеєю: різдвяним духом, який попри війну маємо примножувати та спільно із нашими традиціями передавати молодим поколінням. Також на основі смачних рецептів ґаздинь фестивалю у Дрогобичі мають намір видати самобутню книгу оригінальних смаколиків фестивалю.

Роботу вправних ґаздинь оцінювало компетентне журі, серед членів якого – міський голова Дрогобича Тарас Кучма, депутат Львівської обласної ради Сергій Оленич, депутатка Дрогобицької міської ради Марта Слотило та голова журі, почесна гостя – українська акторка, телеведуча та громадська активістка Римма Зюбіна.

«Завжди з великою приємністю повертаюсь у Дрогобич. Я уже вдруге на «Ґаздині Фест», перший раз я відвідала ваш фестиваль за 1,5 місяця до війни. І повірте мені, перші місяці війни, які я провела у Києві увесь цей період я жила тими спогадами і емоціями, які привезла з Дрогобича із «Ґаздині Фест». Сьогодні ворог робить усе для того, щоб нас знищити – летять бомби та ракети на наші міста, підкидають нам різноманітні інфоприводи, щоб ми пересварилися, але пам’ятаймо – лише в єднанні наша сила. Маємо розуміти, що в такі темні часи маємо бути натхненням один для одного, бо тільки світлом ми зможемо перемогти темряву, яку уособлює країна агресор. І такі автентичні дійства як «Ґаздиня Фест» покликані гуртувати нас і робити трішки щасливішими у час різдвяних свят», – наголосила Римма Зюбіна.

Окрім смачної випічки та благочинної мети фестивалю – збору коштів на ЗСУ, усі присутні досхочу мали змогу насолодилися щирою українською колядкою: колядки та щедрівки виконали Прикарпатський ансамбль пісні та танцю «Верховина», а також творчі колективи навчальних закладів та сіл територіальної громади.

Також на заході хвилиною мовчання вшанували пам’ять українських захисників. За задумом організаторів частину вилучених від фестивалю коштів буде скеровано на потреби українських воїнів, зокрема 67-го батальйону територіальної оборони.

Кульмінацією дійства стало визначення переможців смачного фестивалю. Кращих ґаздинь фесту обрали в кількох номінаціях: найкраща господиня 2024 року – Дрогобицький науковий ліцей імені Б.Лепкого, найкреативніша господиня – Центральна міська бібліотека імені В.Чорновола, найщедріша ґаздиня – Гімназія №8, ґаздиня глядацьких симпатій – Народні доми сіл Лішні та Дережич.

Спеціальними сертифікатами були відзначені окремі учасники фестивалю. Так, сертифікат від членкині журі, засновниці Благодійного фонду Марти Слотило у розмірі 20 тис.грн за найгарнішу коляду отримала Дрогобицька дитяча музична школа №1. Сертифікат від міського голови Дрогобича Тарас Кучма у розмір 5 тис.грн отримав Народний дім м.Стебника. Сертифікат на аналогічну суму від депутата Львівської обласної ради Сергія Оленича отримав Народний дім села Добрівляни. Також окремими подарунками було відзначено усіх учасників гастрономічного фестивалю.

Ведучими дійства були Уляна Воят та Андрій Юркевич.

Як стверджують організатори свята – дрогобицька «Ґаздиня Фест» стане традиційним щорічним колоритним фестивалем міста та територіальної громади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ