Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Дублянах накриють спеціальним куполом університет, де вчився Бандера

Тож усі подальші роботи вже виконуватимуть під цим каркасом
фото Львівської міськради

У Львівському національному університеті природокористування у Дублянах тривають протиаварійні роботи на пошкодженому корпусі, який зазнав атаки російських дронів 1 січня.

Тут демонтують аварійні елементи, а для захисту від додаткового руйнування будівлю тимчасово накриють металевим куполом, який невдовзі прибуде з Німеччини, повідомляє пресслужба Львіської міськради.

«Зараз будівельники нашого комунального підприємства «Рембуд» демонтують аварійні елементи даху корпусу університету, пошкоджені конструкції перекриття, а також частину цегляної кладки верхнього оглядового майданчика, збирають усе будівельне сміття. Також уже демонтували дзвін та механізм годинника. Це роботи, з якими не можна чекати – їх потрібно виконати, адже скоро візьмемося за монтаж металевого куполу – тимчасового перекриття, яке убезпечить будівлю від ще більшого руйнування», - розповів заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Оскільки споруда зараз частково без даху, а там є дерев’яне перекриття і дуже багато елементів, які руйнуються від погодних умов, прийняли рішення накрити її металевим каркасом, який убезпечить від потрапляння води і вологи, від замерзання і розтріскування мурів. Тож усі подальші роботи вже виконуватимуть під цим каркасом.

«На корпус чекає реставрація. І якщо тривалий час будівля не буде накритою – вона просто знищиться. А звичайне накриття брезентами зовсім не рятує. Тому ми сконтактували з фірмою, яка має такі металеві куполи, зробили замовлення, і накриття вже в дорозі до Дублян», - додав посадовець.

Нагадаємо, вночі 1 січня, росіяни атакували два об'єкти національної памʼяті у Львівській громаді. Це університет у Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера, та музей Романа Шухевича на Білогорщі. У Дублянах ударною хвилею вибило вікна в гуртожитках, амбулаторії, каплиці та у навколишніх будинках, а у навчальних корпусах університету було знищено покрівлю та перекриття. Водночас на Білогорщі було повністю зруйновано Музей Романа Шухевича, постраждало кілька приватних будівель.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ