Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Франківську презентували археологічні знахідки II cтоліття
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Франківську презентували археологічні знахідки II cтоліття

Учора, 26 квітня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї презентували археологічні знахідки пшеворської культури.
У квітні 2016 року група аматорів – пошуківців на східній околиці села Підпечери Тисменицького району на зораному полі натрапила на рештки давнього поховання, серед яких були залишки розбитої керамічної урни, на дні якої збереглись перепалені кістки, та поржавілі залізні предмети, що виявилися погнутими списом, мечем, острогами та фрагментами умбона, передає видання Бліц-Інфо.
За інформацією пошуківців, на цьому ж полі «чорними археологами» раніше було знайдено ще одне подібне поховання зі зброєю. Тому можна припускати існування у даній місцині могильника пшеворської культури. Поховання являло собою кремацію в урні, на глибині (за інформацією авторів знахідки) 0,4-0,5 м від сучасної поверхні.
На дні розбитої урни збережена невелика кількість кальцинованих кісток, які були попередньо очищені від залишків вогнища. Поверх урни знаходився зігнутий меч. А під урною були виявлені інші залізні предмети: спис, дві остроги та фрагменти умбона. Всі залізні вироби побували у вогні і були погнуті.

Завідувач відділу археології Марія Вуянко зауважує, що знахідки датуються ІІ - ІІІ століття нашої ери.

«У воїнів був обряді трупоспалення. Після цього рештки кісток поміщали у глиняні глечики. А речі воїнів, мечі - нищились, згинались», - розповідає вона.

Реставратор Валерій Твердохліб зауважує, що під час реставрації речей знайдених у селі Підпечари стикнулись з тим, що метал важко піддавався реставрації. Загалом на ці роботи витратили рік.

За словами директора краєзнавчого музею Ярослава Штиркало, музею також подарували кілька речей знайдених в селі Коростовичі Галицького району. Після опрацювання знахідок з’ясувалось, що вони являють собою супровідний обрядово-поховальний інвентар ранньоримського періоду. Серед них – меч, наконечники дротика, кресало, фібули, шпора, бронзова та керамічні посудини.

«У поховальному обряді використовувався меч з клеймос C F. Окрім того, на ньому є окремі кріплення жовтого металу. На інших знахідкам, які колись віднаходили в Україні ні клейма, ні кольорового кріплення не було», - додає він.

Історик Сергій Адамович подякував всі, хто долучився до реставрації знайдених речей.

«Ми жили цими пшеворськами, бо ті, з ким ми комунікували казали, що один і другий скарб суттєво змінюють концепцію поширення пшеворської культури у східній Європі», - акцентуваав Адамович.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ