Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Хмельницьку відкопали танк часів Другої світової
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Хмельницьку відкопали танк часів Другої світової

В Хмельницькому на будівельному майданчику нового торгово-офісного центру виявили рештки 120-міліметрової гаубиці. За попередніми даними експертів з обласного відділу охорони пам’яток історії й культури, вона виготовлена у тридцятих роках минулого століття. З’ясовують, чи вона була на базі самохідної установки, танка або ж транспортувалася тягачем. Принаймні директор підприємства-підрядника зронив репліку, що під час земляних робіт під зведення першої черги споруди знайшли трак
танк КВ-2
танк КВ-2
1/5

Згадуючи спогади старожилів і обговорення краєзнавців на місцевих форумах, можна казати, що на цьому місці на вулиці Проскурівська – між корпусами Національної академії Держприкордонслужби України імені Богдана Хмельницького та залізницею – була заболочена місцина після замуленої водойми. Там могли загрузнути як бойові одиниці під час Другої світової війни, так і бути викинутим непотріб колишнього танкового училища, на місці якого тепер функціонує академія прикордонників. У 1954 році поряд була змонтована спеціальна залізнична платформа військового училища танкістів.

Втім, про знахідку могли б і не дізнатися. Замовники будівництва не хочуть розголосу та призупинення будівельних робіт, і виявлений екскаваторниками артилерійський ствол накрили фундаментом.

– Ми отримали анонімне повідомлення про те, що давній боєприпаси хочуть приховати від держави, якій він і належить за правом історичної спадщини. На додачу нам надіслали фотографії ствола з основою під час виявлення, – розповів «АКТУАЛЬНО» керівник громадської організації «Пам’ять і слава Європи» Роман Мещишин.

Як партнери відділу охорони пам’яток, активісти громадської організації сповістили завідувача відділу Сергія Шпаковського. Як наслідок, будівельні роботи призупинено, на об’єкт терміново прибули службовці Держслужби надзвичайних ситуацій. «Нам головне переконатися, що знахідка не загрожує вибухами, адже тут цілком може бути старий боєкомплект», – сказав один із полковників ДСНС. Ударна ж сила боєприпасу такого діаметру сягає трьох кілометрів.

Начальник відділу охорони памяток Сергій Шпаковський наголошує, що знахідка належить державі і має експонуватися в місцевому історичному музеї.

Як прокоментував згодом історик Олег Погорелець знахідка схожа на на КВ-2. Саме такий танк може знаходитися під офіс-центром, що будується біля залізничного вокзалу. Рятувальники щупами та металошукачами перевірили землю навколо знахідки. Небезпечних боєприпасів поки що не знайдено, але обіцяють, що навколо танка знайдуться ще багато цікавих речей, що мають історичну цінність.

«АКТУАЛЬНО»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ