Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Києві розпочалася Всеукраїнська наукова конференція, присвячена Миколі Левитському
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Києві розпочалася Всеукраїнська наукова конференція, присвячена Миколі Левитському

18 квітня 2019 року у Києві розпочалася Всеукраїнська наукова конференція «Микола Васильович Левитський (1859–1936) – державний і громадський діяч, Всеукраїнський артільний батько» з нагоди 160-річчя від дня його народження. Про це інформує прес-служба УІНП.

Захід складатиметься із пленарного засідання та 2 сесій.
Під час відкриття директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Папакін наголосив на необхідності введення спадщини Левитського до наукового обігу та висловив сподівання, що конференція стане поштовхом до цього.


 

«Сподіваємося, що конференція стане помітною подією в науковому житті,  дасть імпульс для подальших пошуків.  А ім’я Миколи Левитського знайде достойне пошанування на всеукраїнському рівні. Адже в місті Кропивницькому, з яким пов’язана частина життя Левитського, одна з вулиць уже носить його ім’я», - зазначив заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.
У конференції також бере участь Ігор Левитський – онук Миколи Левитського.

Микола Левитський – організатор кооперативного руху в Україні,  засновник першої сільськогосподарської артілі, публіцист, член Української Центральної Ради. 30 вересня 1894-го року він організував першу на території Російської імперії сільськогосподарську артіль у селі Федвар. Це було добровільне об’єднання селян для спільного обробку землі та збуту продукції. Через декілька років таких артілей на Херсонщині налічувалося 125. Згодом він заснував ремісничі, промислові, будівельні артілі. Працював у Генеральному Секретарстві земельних справ, згодом у Міністерстві земельних справ УНР. Продовжував представляти кооперативні товариства на Всеукраїнських з’їздах. На міжнародних конгресах представляв інтереси місцевих кооператорів. Він ділився досвідом та набував знань у Франції, Сербії, Італії, Швеції, Німеччині, Англії. Помер 1 грудня 1936-го року, похований на Байковому кладовищі у Києві.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ