Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львівській філармонії пройде симфонічний вечір пам'яті Василя Сліпака

«Це так мало і так багато — любити свою землю»: у Львівській філармонії пройде симфонічний вечір пам'яті Василя Сліпака.

Сьомий Відкритий міжнародний музичний маратон пам’яті оперного співака, Героя України Василя Сліпака саме зараз проходить в Україні, Франції, Британії та інших країнах світу. Найвідоміші виконавці збираються, щоб вшанувати музиканта й воїна, який загинув на сході України. Львівська національна філармонія у рамках маратону проведе чотири події. Усі вони — сповнені відзначення того світла, яке ніс Василь Сліпак, та його відблисків у нових ідеях, новому поколінні музикантів. 

Після чергової творчої кризи видатний композитор Густав Малер створив шедевр “кольору небесної блакиті” — не подібна на його попередні опуси, Четверта симфонія поєднує легкість і красу кожного тембру у великому симфонічному оркестрі. У її прозорій образності, чи не дитячій наївності та відкритості до світу відкривається неймовірна глибина роздумів над світобудовою. 29 червня о 19:00 масштабний опус геніального митця виконає академічний симфонічний оркестр під орудою одного з найвідоміших польських диригентів свого покоління, Вінсента Козловського. Українська співачка, сопрано Інна Федорій, яка є солісткою вечора, розповіла, чого очікувати від події.

Що для вас символізує постать Василя Сліпака?

Мужність, талант, справедливість. На жаль, я не знала Василя Сліпака особисто, і для мене є великою честю бути лауреаткою Гран-прі конкурсу, який названий в його честь. Я знаю, що він був великим патріотом своєї Батьківщини, що він підтвердив не тільки словом, а й ділом.

«Це так мало і так багато — любити свою землю», — ці його слова дуже глибоко відгукуються у моєму серці. Коли я брала участь у конкурсі Василя Сліпака, я була впевнена, що цей конкурс є не лише високопрофесійним, але й високоморальним. Це сталося завдяки постаті Василя. Оскільки на конкурсі, який названий іменем Героя України, який віддав своє життя за свободу, немає місця несправедливості і лукавству. Є музика і щире серце. 

Чому музика важлива і необхідна навіть під час війни?

Фраза «музика лікує душу» стала настільки буденною у нашому житті, що люди перестали відчувати сенс цього виразу. А він є настільки правдивим, що поки ця терапія не торкнеться твого серця на ділі, ти не зрозумієш. Музика супроводжує нас все життя, додає морального духу в моменти, коли він так потрібен, або ж допомагає виплеснути емоції, які ятрять душу. 

Для виконавців, очевидно, це є надзвичайно важливо. Оскільки це наше життя, наша професія.

Ми є посередниками між творцями музики і слухачами, а це дуже важливою місією. Під час війни музиканти, продовжуючи виступати, допомагають збирати пожертви у всьому світі для допомоги Україні, а також морально підтримують наших захисників, даючи для них концерти.

Я дуже зраділа, коли дізналася, що у концерті в рамках маратону буде виконуватись 4-та симфонія Малера. Це буде моїм дебютом у жанрі симфонії і творчості Малера. Композитор порівнював цю симфонію з блакиттю неба». І мені дуже приємно, що ще до прочитання цих слів, я визначила для себе схоже порівняння цієї симфонії. Запрошую послухати!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ