Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У львівській садибі Грушеського можна буде взяти до рук фондові оригінали

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові анонсував новий проект "Виставка на вікенд на веранді Львівського дому Грушевських". Про це Гал-інфо повідомили в Музеї.
Державний меморіальний музей Михайла Грушевського. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Державний меморіальний музей Михайла Грушевського. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1

Що це означає? На нашій затишній веранді будуть експонуватися невеликі, але цікаві тематичні виставки із фондів музею, побачити які можна були лишень впродовж вихідних (субота-неділя). Теми виставок різноманітні. Треба буде слідкувати за анонсами та обирати, які Вам будуть цікавими. Одна виставка – один вікенд. Наступного вікенду буде інша тема.

Зазначимо, що перші три виставки проєкту будуть «пілотними». Якщо Вам сподобається такий формат, то будемо обов’язково продовжувати.

А розпочнемо ми у ці вихідні (25-26 липня ) із представлення нових, унікальних надходжень, якими нещодавно поповнилася фондова збірка музею.

{[2}}

Отже, які оригінали можна побачити/потримати у руках/полистати/попрацювати (обережно та у рукавичках):

  • Фотографія мами Михайла Грушевського Глафіри Захарівни (кін. ХІХ ст). «Кавказкія минеральн. воды. Фотографія Ф.Н. Гадаєва;
  • Поштівки із видами Владикавказу поч. ХХ ст.;
  • Фотографія. Катерина Грушевська, Ольга Вояковська (у заміжжі Мочульська), Марія Грушевська. Львів, 31.V. 1910 р. Фотоательє Едварда Тшемеського у Львові;
  • Підручник церковно-слов’янської мови Сергія Федоровича Грушевського (батька Михайла) виданий у 1896 році;
  • Шевченкознавча праця Ольги Грушевської «З новійших дослідів про Т.Шевченка». В-во «Шлях» № 26. 1919 р.
  • Публікація з нагоди 25-літнього ювілею літературно-наукової праці Михайла Грушевського в журналі «Українська хата» № 6 за 1910 р. Там же можна ознайомитися із працями: М.Євшан «Леся Українка», М.Сріблянський «Українська преса й громадянство», Є. Ст-ський «Сучасне галицьке москофільство» та ін.
  • Історичними дослідженнями Олександра Грушевського, Сергія Шамрая, Ольги Грушевської та ін. у Історично-етнографічному збірнику за редакцією проф. Олександра Грушевського. Київ, 1927 р.
  • Журнал «Український історик», Нью Йорк-Мюнхен, 1966 р., присвячений століттю з дня народження Михайла Грушевського, де можна ознайомитися з грушевськознавчими працями: Олександра Оглоблина, Любомира Винара, Олександра Домбровського, а також із спогадами про Михайал Сергійовичами та його автобіографією і ін.
  • Своєрідний картмаксимум до відкриття пам’ятника Михайлу Грушевському у Львові у 1994 р.

Звісно, про всі новинки ми ще напишемо окремо і детальніше, як це зробили із знимками (дивіться на нашому сайті), а наразі чекаємо Вас у Львівському дому Грушевських!

Державний меморіальний музей Михайла Грушевського. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
Державний меморіальний музей Михайла Грушевського. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович
1/1
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ