Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У львівських підвалах СБУ ймовірно утримували фігурантів Процесу 59-ти, - Забілий
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У львівських підвалах СБУ ймовірно утримували фігурантів «Процесу 59-ти», - Забілий

З нагоди 26-ї річниці Служби безпеки України управління СБУ у Львівській області вперше показало журналістам свої підвали на вул. Вітовського. Відомий український історик, директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий переконаний, що дослідники навіть у цих порожніх підвалах могли б виявити багато цікавого. Про це він розповів у коментарі Гал-інфо.
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
Фото: Гал-інфо
1/8

«Сам по собі підвал управління Служби безпеки України у Львівській області є цікавим об’єктом. Вважаю дуже добрим кроком, що українська спецслужба його показала. Дуже сподіваюсь, що керівництво управління СБУ допустить істориків до цього об’єкта, щоб вивчити його і зробити наукові висновки. Потрібно ознайомитися з локацією. Ці підвали однозначно мають довгу і тривалу історію. Можливо, десь в архівах збереглися документи, які свідчать про те, що там відбувалося», - сказав Руслан Забілий.

Він зазначив, що припущень можна висувати надзвичайно багато, але усі вони потребують перевірки.

«В першу чергу потрібно знайти фактаж і документи, які будь-яку версію або доведуть, або спростують. З тих фото та відео, які є у ЗМІ, зрозуміло, що об’єкт цей функціонував ще у період нацистської окупації. У радянський період його, швидше за все, використовували, як бомбосховище для працівників управління КДБ. Якби була можливість ознайомитися з цим об’єктом детальніше, можна було б пролити світло на це. Не виключено, що ці приміщення мали й інші призначення», - припускає Руслан Забілий.

На запитання, чи могли там утримувати в’язнів, Руслан Забілий відповів, що це цілком ймовірно.

Будівля Львівського обласного управління НКВС. 1930-х років.
Будівля Львівського обласного управління НКВС. 1930-х років.
1/1

«Наприклад, в 1941 році, пригадуємо, проходив «Процес 59-ти», а це маса людей. Він був відкритим, і у приміщення сучасного СБУ привезли арештантів. У актовому залі цього приміщення відбувався судовий процес. Він тривав деякий час, і, можливо, арештантів на період процесу могли утримувати саме в підвалах цієї будівлі. Це може бути припущенням, але потрібно скрупульозно оглянути всі ті підвальні приміщення. Можливо, там і збереглися певні сліди. Потрібно ретельно дослідити стіни, двері та підлогу», - сказав Руслан Забілий.

Підвали СБУ у Львові: тут було НКВД та Гестапо. Репортаж

Довідка.

«Процес 59-ти» відбувся 15-18 січня 1941 року у Львові в приміщенні обласного управління НКВС (зараз вул. Вітовського). Це великий політичний процес над 59 молодими українцями. Серед них 37 юнаків та 22 дівчат у віці від 16 до 30 років. Усі вони, переважно, були студентами львівських вишів.

Серед обвинувачених була і сестра головнокомандувача УПА Наталія Шухевич.

Репресивні ограни обвинувачували молодих людей у приналежності до ОУН, в антирадянській діяльності та підготовці повстання проти радянської влади.

В результаті судилища, яке хоч і було закритим, але показовим для громадськості. Суд відбувався формально і тільки затвердив прокурорське обвинувачення. До смертної кари засуджено 42 особи (серед них — 11 дівчат). Решта підсудних були засуджені до тривалого десятилітнього ув'язнення з наступними засланням та позбавленням громадянських прав.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ