Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Львові напередодні Великодня археологи покажуть унікальні писанки ХІ-ХІІІ ст.
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Львові напередодні Великодня археологи покажуть унікальні писанки ХІ-ХІІІ ст.

2 квітня 2018 року 0 12.00 у прес-центрі АІА “Гал-інфо” відбудеться прес-конференція на тему “Давній Пліснеськ: від язичництва до християнства”. Одночасно буде розгорнута однойменна виставка.

Організатори: Історико-культурний заповідник “Давній Пліснеськ”, Археологічний музей ЛНУ ім. І. Франка, Інститут археології ЛНУ ім. І. Франка.

Учасники: Андрій Филипчук, Віталій Ляска, співробітники Історико-культурного заповідника “Давній Пліснеськ”, Юрій Пуківський, етнолог.

На виставці археологи презентують найцікавіші знахідки з давньослов’янського городища Пліснеська, одного з найбільших центрів Великої Хорватії, площа якого  наприкінці Х століття сягала близько 450 га. Це майже у 45 разів більше за тогочасний Київ! З середини VII cтоліття тут діяло святилище –  язичницький культовий центр, де місцеве населення практикувало ритуали з людськими жертвоприношеннями. Відтак, на цьому місці віднайдено кільканадцять унікальних артефактів: скрамасакс – великий ніж, який, ймовірно мав обрядову функцію, фібули (металеві застіби-прикраси), елементи поясного набору зі зооморфними образами та ін.

З поширенням християнства язичництво не зникає, натомість з’являється явище релігійного синкретизму, тобто двовір’я. Тоді Церква намагалася адаптувати поганські звичаї до християнських канонів. Так, у Пліснеську на місці колишнього капища виникає християнський храм. Маркерами такої подвійної віри  були і писанки з Пліснеського городища, які, окрім сучасної, відомої нам обрядової функції, у княжу добу слугували язичницькими оберегами. Маючи кульки всередині, вони виконували й роль брязкалець, що були призначені для відлякування злих духів і охорони житла.

Окрім того, на виставці можна буде побачити й інші непересічні знахідки: хрестики, писала (стилюси), прикраси та предмети праці, які мають більш як тисячолітню історію.

Охорону виставки забезпечуватиме охоронна фірма ТОВ "СО"Під Куполом".

Довідка.

Пліснеський археологічний комплекс це унікальна сукупність різночасових пам'яток, насамперед середньовічної доби, які нині перебувають на території та в околицях села Підгірці Бродівського р-ну Львівської обл. До складу комплексу входять давньослов'янський культовий центр кінця VІІ–Х ст., слов'янське городище ІХ–Х ст., літописне місто ХІІ–ХІІІ ст. (згадане у “Слові о полку Ігоревім”), курганний могильник ХІ — поч. ХІІ ст. (тут поховані варязькі дружинники) та  Підгорецький, здавна іменований як Пліснеський, монастир.

Контактні дані: Віталій Ляска, 097-128-36-73, v.lyaska@gmail.com, Анна Джунківська, 067-394-98-93.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ